Булке са војвођанских поља на дебељачком везу

Захваљујући Ирени Нађ у Дебељачи, селу у оштини Ковачица, где већинско становништво чине Мађари, сачуван је старински вез, карактеристичан за ту средину. Она је мотивисала жене из удружења "Булка" да се баве ручним радом, и написала је неколико књига.

У удружењу жена "Булка" из Дебељаче ради се вез и украшавају различити предмети, као што су столњаци, јастучнице, делови народних ношњи.

Илона Колингер бави се тиме већ 22 године, али није научила од своје мајке или баке, него баш у удрудружењу, на подстрек Ирене Нађ, просветног радника у пензији.

"Јако сам заволела и сваки дан везем. Правим мале сувенире, које траже наши грађани кад дођу из иностранства, или да носе као поклон", каже Илона Колингер.

Дебељачки вез, за који је карактеристичан мотив булке са војвођанских поља, очуван је захваљујући Ирени Нађ, која је написала четири књиге, како би то наслеђе имале и будуће генерације.

"У прве две књиге сам документовала 25-годишњи рад наших везиља, а друге две имају шеме. Ту су мотиви са објашњеним техничким стварима", објашњава Ирена Нађ.

Ирена је урадила посао копирања старинских мустри, које је и унапредила тако што их је ставила у нове композиционе форме. Како изгледа бели и шарени дебељачки вез може се видети у етно соби, која је опремљена ручним радовима, старинским намештајем и моделима народних ношњи.

број коментара 0 Пошаљи коментар