Све више посетилаца у Ресавској пећини

Ресавска пећина, једна од пет највећих и накитом најбогатијих у овом делу Европе, изузетан је споменик природе под највишим степеном заштите. Сваке године овај спелеолошки бисер привуче пажњу више десетина хиљада посетилаца из земље и иностранства.

Ресавску пећину од отварања сезоне 1. марта посетило је 37 хиљада гостију што је својеврсни рекорд. Најчешћи гости су деца на ђачким екскурзијама, међутим све чешће су и посете преко туристичких агенција.

Запослене у предузећу које газдује тим природним добром посебно радује да је све више странаца у пећини, највише Руса, Кинеза и Јапанаца и да су сви одушевљени лепотом пећинског накита. Лето је углавном резервисано за индивидуалне посете.

"Верујемо да ће тај број свакако расти до краја године и да ћемо превазићи претходну годину са бројем посетилаца јер смо ухватили темпо где из године у годину повећавамо број посетилаца за десетак хиљада", каже Ана Богдановић, директорка ЈП "Ресавска пећина".

"Ресавска лепотица" како је због разнобојности и богатства накита зову своју раскошност дугује природи која је вајала како се процењује 80 милиона година. Гости пећине, посебно деца, за водиче имају хиљаде питања, чак и нека крајње необична.

"Интересује их да ли има диносауруса овде, да ли има змија, тако нешто, имају разнолика питања. Које је најнеобуичније питање које су вам поставили? Па не знам , да ли је све овде природа дала или смо ми ово правили овде и то обично питају мала деца до 4. разреда која још нису учила о сталактитима и сталагнитима и пећинском накиту", каже водич Марковић.

Ресавска пећина за туристе је отворена 1972. године. Од 2830 метара истраженог простора посетиоцима је доступно 800 метара.

Одлична вест је да ускоро почиње реконструкција пута до пећине, што је многе одвраћало од поновне посете. Према водопаду Лисине радови су увелико у току.

број коментара 0 Пошаљи коментар