Филмска колонија панчевачког Регионалног центра за таленте

Регионални центар за таленте из Панчева већ 19 година организује филмску колонију у Делиблатској пешчари, на којој учествују полазници групе за филм и позориште. То су млади узраста од 14 до 20 година, који уз помоћ ментора снимају кратке игране филмове.

На локалитету Девојчаки бунар у Делиблатској пешчари одржава се филмска колонија панчевачког Центра за таленте. Ове године тема филма који деца снимају је легенда о називу овог насеља.

„Постоји легенда да је девојка била заљубљена у Турчина, али је морала да се уда за другога, па је због тога скочила у бунар", каже Наталија Стојоска, редитељка филма.

Деца су сама бирала причу, писала сценарио, а нашли су се и у улози сниматеља и редитеља.

„Ради се шминка, костими, после се кадрира и онда снима. Мени је најзанимљивији рад са глумцима", каже Бојана Џантовски, редитељка филма.

„Ко год хоће нешто да научи о филму, како се ради, пре свега како се режира, треба да дође овде", саветује Максим Крумес, асистент на снимању.

У помоћ младим филмским ствараоцима дошло је троје професионалних глумаца, а колонијом руководи ментор Иван Ракиџић, филмски редитељ.

„Деца која први пут раде на филму, која први пут режирају, пишу сценарио, раде са професионалним глумцима, дају им задатке и различите захтеве и то је јако добро искуство."

Колико је ова колонија и уопште филмска секција Регионалног центра за таленте успешна, говори податак да сваке године освоје по неколико награда на Фестивалу филмског стваралаштва за младе. Многи од ранијих полазника наставили су и професионално да раде у тој области, а сви остали постају добра филмска публика, са много знања и уметничког укуса.

број коментара 0 Пошаљи коментар