Паљење лила пред Петровдан у лозничком крају

Уочи Петровдана, у лозничком крају и даље се чува обичај паљења лила, које се праве од младе коре дивље трешње или брезе. Лилању се највише радују најмлађи.

Лиле се у лозничком крају праве неколико месеци пред Петровдан. Душанка и Момчило Матић сећајући се свог детињства лиле праве за своју, али и за другу децу.

 

"Припремамо се већ пар месеци за прављење лила, у шуму идемо по коре од дивље трешње или дивље вишње. Пред Петровдан смо направили и неколико хиљада лила", каже Душанка Матић, из Лознице

Обичају паљења лила највише се радују најмлађи, јер се уочи Петровдана око ватре окупе сва деца из улице или насеља. Због лила, Лозничанима тада у госте долазе родбина и пријатељи из крајева у којима тај обичај не постоји.

"Ја сам из Гакова то је једно место поред Сомбора и никад до сада нисам лилала јер тај обичај код нас не постоји, и баш сам срећна што ћу вечерас први пут упалити лилу", каже Марија Проданов, из Гакова.

"Окупи се много деце и запалимо ватру и почнемо да лиламо, имамо око четири пет лила. Свако по четири пет лила", каже Ивана Матић, из Лознице.

У порти Цркве Покрова пресвете Богородице, лиле се традиционално пале десету годину за редом.

"У последњих десет година овде се окупља јако пуно деце са њиховим родитељима, и онај обичај који је преживео толико дуго времена на овом простору успели смо на неки начин, на један много лепши и свечанији начин да презентујемо и слободно можемо да кажемо да је то постао један од заштитних знакова овога краја", наводи свештеник Милош Петровић.

Лиле и обичаји који се везују за њих биле су инспирација и за фестивал ЛиЛаЛо који се у Лозници од 10. до 14. јула организује по други пут.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 12. јул 2019, 11:58) - Воронцов [нерегистровани]

Данас су то неки заменили паљењем ватре

Пале и гуме.Прави обичај је био да лилу направе од коре трешње и то ставе на штап, онда то запале и носе као бакљу..Скидали су спољни део коре дивље трешње, а то није отављало послдице по здравље трешње тако да су трешње остајале али нису више имале карактеристичну кору и лако је било препознати где је скинута кора.

(петак, 12. јул 2019, 09:36) - anonymous [нерегистровани]

buducnost

Napred, u drevnoj prošlosti neki očekuju budućnost!