Почеле Рашке духовне свечаности

У Рашки су синоћ почеле 26. "Рашке духовне свечаности", манифестација културе која је превазишла локалне и регионалне оквире из којих је настала и постала медјународна. Награда "Стефан Првовенчани" која се додељује за изузетан допринос култури у Србији, припашће позоришном редитељу Небојши Брадићу.

Свечаности су ослободиле креативност. 26 година промовишу нове идеје. Ове године славе читаву декаду, омаж шездесетим годинама 20. века - "Бити слободан и бити срећан.

"Омаж Вудсток фестивалу. Омаж оригиналности, индивидуалности и слободи. Наравно, начин на који гледамо у организацији Рашких духовних Свечаности на културу, уметност и на живот уопште", каже уметнички директор Никша Барлов.

Новина је идеја организатора да се млади уметници из Рашке кроз чак три од пет вечери, колико свечаности трају, представе својој варошици и Србији.

"Може да буде само срећан када добије прилику у свом родном граду да излаже на овако јакој изложби, са овако јаким именима", наводи Милош Срећковић, уметник из Рашке.

"Поента је да су Рашке духовне Свечаности за 26 година постојања, инспирисале неке младе људе из Рашке и ми ћемо им ове године пружити прилику", додаје Никша Барлов.

Програм изузетан, као и претходних 25 пута. Бројне трибине, позоришне представе, изложбе, концерти и програм намењен најмлађима обележиће рашчанско лето и ове године.

Додела признања Стефан Првовенчани, предвиђена је за понедељак, 19. август.

број коментара 0 Пошаљи коментар