Студенти из Европе у посети фрушкогорском виногорју

Студенти и њихови професори, са десетак пољопривредних факултета из југоисточне Европе, посетили су колеге са Пољопривредног факултета из Новог Сада. Заједно су обишли фрушкогорско виногорје.

На вишедневном семинару, на ком су студенти и њихови професори имали прилику да размене искуства из виноградарства и винарства, разговарали су и о новостима у овој области у земљама из којих долазе, као и о повратку старе аутохтоне сорте винове лозе, као што је то случај у Хрватској.

"Дижу се нови виногради, доста је пажње посвећено развоју и ревитализацији аутохтоних сорти, а ради се и економска селекција и полако отвара тржиште новим отпорним сортама", каже професор Петра Штамбук са Агрономског факултета у Загребу.

Нису само гости презентовали овом приликом новости из земаља одакле долазе, већ су се упознали са новостима производње у Србији.

"Циљ моје посете је да се стекну нова искуства која ће помоћи у образовању наших студената, пре свега холтикултуре, будући да су то предмети где је генетика најслушанија", сматра професор Глигориј Батира са Пољопривредног факултета из Молдавије.

"Имамо теоретски и практични део обуке, пре свега, наша кућа има вишегодишње искуство у огледима, имамо одличне оплемењивачке огледе које су изнедриле на десетине сорти и све је то рад који овде траје", каже професор др Ненад Магазин, са Пољопривредног факултета у Новом Саду.

Највеће занимање гости су показали у подруму вина, где се вина чувају и неколико деценија.

број коментара 0 Пошаљи коментар