Нова преса за боље вино у ваљевском крају

Виноградари и винари из ваљевског краја окупљени у удруежењу "Градина", овогодишњу добру бербу, дочекали су технолошки опремљенији. Са већим и бржим прерадним капацитетима за грожђе, ваљевски мањи винари у овом удружењу очекују и квалитетнија вина.

Први оток тек самлевеног грожђа, гарантује врхунско вино, виноградарима у удружењу "Градина", не само због квалитетног рода већ и због боље опреме. Са новом пресом, великог капацитета, ваљевски виноградари сада брже прерађују тек убрано грожђе.

"Добијамо и у технолошком смислу кад је квалитет у питању, јер управо у најмањем временском периоду када је грожђе убрано у винограду буде прерађено и одлази у танк на хлађење. Овом машином која је запремине четири тоне смо решили проблем са претходном машином која је имала запремину 130 литара", каже Милован Стојковић, председник Удружења виноградара и винара "Градина".

Осим нове опреме, доброј сезони допринеће и квалитет грожђа у виноградима "Градине". Виноградари су задовљи бербом, упркос несто мањем роду совињона и мерлота. Очекују врухунска вина, јер су временски услови били повољнији од претходне године.

"Ове године мања хемијска заштита много бољи квалитет самим тим и грожђа. Месец дана смо више могли скоро да пустимо да нам зри да добијамо на квалитету на шећерима. Прошле године су била лепа вина а ове године ће бити јако квалитетна, можемо чак да се дичимо, грожђе заиста обећава, то ће бити на врхунском нивоу", наводи Јован Симић из Удружења, "Градина", а Милован Стојковић додаје: "Имамо стварно већ показатеље праве, да ћемо ове године на нивоу удружења нашег "Градина" у Мрчићу имати најмање 25 хиљада литара вина, што значи да смо убрали овде близу 5 вагона грожђа."

У "Градини" код Ваљева, најављују нове чланове и проширење винограда за још четири хектара. Крајњи циљ удружених мањих винара је производња 50 хиљада литара вина. Оснивачи овог удружења, пре више од две деценије почели су са обнављањем винограда у ваљевском крају, где је тренутно под виноградима око 170 хектара.

број коментара 0 Пошаљи коментар