Српски или босански у новопазарским школама

Бројне реакције у Новом Пазару на захтев који су Бошњачко национално веће и Скупштина Града упутили директорима школа да се приликом уписа деце у школе језик на коме ће деца похађати наставу одреди према националној припадности. Министар просвете Младен Шарчевић у допису образовно-васпитним установама у том граду наводи да језик наставе треба да се одређује на основу слободног изјашњавања родитеља, а не њихове националне припадности.

Ове школске године на наставу на босанском језику уписано је за 30 одсто мање деце у односу на прошлу годину, показују подаци школске управе Новог Пазара.

"Константујем да су у Санџаку деца српске националности уписивана по аутоматизму на свој матерњи језик, док је приликом уписа Босњачке деце вршен страховит притисак на родитеље путем дезинформација, застрашивања са циљем да одустану од свог босанског матерњег језика и упишу децу за образовање на српски језик",каже Сулејман Угљанин, председник СДА Санџака.

Директори образовних установа у Новом Пазару негирају Угљанинове наводе.

"Наравно да нисмо утицали али смодали могућност родитељима да се изјасне приликом уписа у први разред. Као и сваке године сваки родитељ може да се изјасни, да изабере језик на којем ће им дете слушати наставу", објашњава Дејан Колунџић, директор ОШ Братство у Новом Пазару.

"Никаквог негативног утицаја није било на припаднике мог бошњачког народа да се изјасне да похађају наставу на језику другом, сем свомматерњем", каже Един Дугопољац, директор ОС "Стефан Немања" У Новом Пазару.

Премаподацима Министарства просвете упредходној сколској години вишеод 12.000 ученика припадника бошњачке националне мањине у 27 школа похађалоје наставу на босанском језику.

„Јасам се определила за српски језик сад мислим да је све то сувишно, да је то све до родитеља", кажеједна мајка. „Имали смо право ко шта хоће да упише", додаје други родитељ.

„Немам ништа ни против српског језика али лакше нам је заиста лакше на босанском и желим искрено да подржим нашн арод, пре свега Босњаке", објашњава трећи родитељ.

Бошњачко национално веће и Скупштина Града су тражили да приликом изјашњавања родитеља о језику на коме ће њихово дете да похађа наставу буду присутни и представници БНВ. Министарство просвете се позивана Закон и сматра да приликом уписа могу да буду присутни представници Школских управа и саветник за босански језик.

 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 23. сеп 2019, 11:01) - anonymous [нерегистровани]

Амнестирали непоправљивог хушкача на невољу

Овог ратнохушкача Угљанина би стварно требало казнити за ремећење јавног мира и пласирање лажних информација. Човек незна шта ће од беса јер није део републичке власти па измишља и ради свашта и буни народ.