Сећање на аутора серије "Више од игре"

У Пожаревцу су у току десети "Дани Слободана Стојановића", мaнифестација посвећена драматургу и сценаристи који је оставио дубок траг у телевизијском стваралаштву. Међу његова најзначајнија остварења убрајају се серија "Више од игре" и филмови "Сироче" и "Идемо даље".

И кад буде славан, нико неће знати за њега, рекао је својевремено Матија Бећковић, алудирајући на скромност Слободана Стојановића. Али, иза фасаде тихог човека, крили су се велика душа и огроман таленат.

"Он је и у свом писању, а ко је читао његова дела, и за највеће злочинце налазио нека оправдања. Тако да његов опус и све то произлази из његовог карактера, из његове душе какав је он", каже Градимир Стојановић, брат Слободана Стојановића.

Слободан Стојановић био је драматург и драмски писац, уредник у Телевизији Београд. Каријеру је започео као управник Народне библиотеке "Илија М. Петровић" у Пожаревцу. Преминуо је 2000. године, а већ деценију свом великом суграђанину и некадашњем управнику пожаревачка библиотека одужује се кроз манифестацију "Дани Слободана Стојановића".

"То је и жеља у ствари у наредним годинама које следе, да ће библиотека у сарадњи са Фондацијом 'Слободан Стојановић', коју чине чланови његове породице, моћи да изда сабрана дела Слободана Стојановића и романе, то јест грађу која је сада у рукопису, а која се налази у њиховом власништву", каже Вера Зарић Митровић, управник Народне библиотеке "Илија М. Петровић" у Пожаревцу.

Поводом десетогодишњице "Дана Слободана Стојановића", приказан је кратки филм Бранке Пражић о овој манифестацији, а промовисана је и монографија о легендарној ТВ серији "Више од игре", по којој је Слободан Стојановић, као њен сценариста, остао упамћен.

"Некако се склопило све, да су сви са огромном љубављу то прихватили да раде, а мени се чини да је то настало тако што, кад су прочитали тај текст Слободана Стојановића, који је можда најлепши драмски текст написан на српском језику, сви су схватили да ће то бити прекрасна прича", наводи аутор монографије Драгана Бошковић.

У оквиру "Дана Слободана Стојановића", Народна библиотека "Илија М. Петровић" додељује и награду за најбољу необјављену драму. Ове године она је припала Војиславу Савићу из Београда, за текст "Како, црни човече, ништа".

број коментара 0 Пошаљи коментар