Почела 56. Опленачка берба

У наредна три дана Топола ће бити престоница грожђа и вина, која ће угостити више од 200.000 посетилаца.

Пуцањ из Карађорђевог топа гласоноше, абердара најавио је почетак још једне Опленачке бербе. У винској улици од јутрос гужва, домаћини нуде најлепше плодове из воћњака и винограда, а гости дошили из свих крајева Србије и иностранства.

У селима око Тополе воћарство је традиција и основни извор прихода за 3.500 породица. Дарко Станковић из Винче гаји грожђе и јабуке на осам хектара.

"Произведемо од 80 до 100 тона робе коју пласирамо на Руско тржиште, неким делом и на наше тржиште, живимо искључиво од производње воћа", каже Дарко Станковић.

Воће из Тополе је цењен и у иностранству где се годишње прода 50.000 тона.

"Ми тренутно имамо 5.000 хектара под воћем, грожђе је једна од доминантнијих воћних врста, тренутно имамо што винарија које раде што оних које су у изградњи - петнаест винарија", напомиње Драган Јовановић, председник Скупштине општине Топола.

Опленачка берба, једна је од пет најважнијих туристичких манифестација у Србији са просечно 200.000 посетилаца.

број коментара 0 Пошаљи коментар