Димитровград или Цариброд

Општинско веће Димитровграда покренуло је иницијативу да се овом граду врати стари назив Цариброд. То је пети покушај за последњих 30 година, јер су два референдума због слабог одзива пропала, а претходне две иницијативе остале су без одговора Скупштине Србије. И овога пута кончану реч треба да дају републички посланици, јер је неопходно изменити Закон о територијалној организацији.

На згради Oпштине је већ неколико месеци табла на којој пише и Димитроград и Цариброд. Постављена је, на захтев Савета бугарске националне мањине. Чланови општинског већа су били једногласни у одлуци, али грађани и даље имају пуно дилема по питању враћања старог назива.

Од 16. века па до 1950. године, ова варош звала се Цариброд. Одлуком тадашње Скупштине име јој је промењено у Димитровград, по бугарском револуционару Георги Димитрову.

„Људи у међусобној комуникацијии овде у граду, а поготово када се нађу негде ван града много чешће користе назив Цариброд него Димитровград. Већина клубова, организација и удружења у свом називу има Цариброд", објашњава Надежда Стојановић, уредник РТВ „Цариброд"

У Локалној самоуправи и Националном савету Бугарске мањине сматрају да је старо име града Цариброд најбоље решење.

„Тако да је то словенско име и нема никакве политичке или националне конотације. Димитровград је много више име везано за Бугарску него Цариброд. Ми желимо да вратимо старо име онако како га грађани памте и желе", сматра др Владица Димитров, председник општине Димитровград

„На бугарском користимо Цариброд, а на српском Димитровград. Потпуно непотребно. да не би смо делили људе сви су Цариброђани, у овом моменту Димитровграђани. Ускоро сви ће бити Цариброђани. Мислим да је то апсолутно исправно", каже др Ангел Јосифов, Савет Бугарске националне мањине

У локалној самоуправи истичу да уколико се усвоји промена назива места, грађани неће имати додатне трошкове због замене личних докумената.

 

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 22. окт 2019, 21:44) - Goran [нерегистровани]

Prava drugih

I opet o tome da Srbi nemaju prava u drugim državama u okruženju! Malo se bavite problemima u sopstvenoj kući i razmislite pre no što napišete nešto slično. Navešću samo Rumuniju kao primer: Rezervisan mesto u Parlamentu za Srbe, škole i vrtići na srpskom, TV i radio emisije. A,m što se imena Caribrod tiče: Ako su vraćena imena Jagodini (ex Svetozarevo), Užicu (TitovoUžice) i nekim drugim mestima, zašto jedno mesto koje se vekovima zvalo Caribrod, a zarad ljubavi "proletera svih zemalja", promenilo ime u Dimitrovgrad zato što je Dimitrov bio jedan od onih koji su manje voleli Informbiro, ne bi opet imalo svoje ime. Nije menjalo ime ni za vreme Kraljevine, a sada se javljaju "patriote" koje pojma nemaju o istoriji.

(понедељак, 21. окт 2019, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

бугаризација

Свака мањина у Србији извољева и добије што год им падне на памет. Тако и Бугари желе да се осећају у царској Бугарској. Мало су Срба бугаризовали још од турских времена до данас. Само Срби немају никаквих права, ни у једној држави у нашем окружењу.