Брже од Овчара до Каблара

Први пут после готово педесет година у чачанском крају изграђен је нови локални пут. У току су завршни радови и асфалтирање деонице дуге два и по километра у Врчанима ка Каблару. Уз помоћ града и државе дугогодишња иницијатива мештана спроведена је у дело. Новом саобраћајницом брже ће се стизати близу врха Каблара, једног од најлепших видиковаца у Србији.

Сунчано време иде на руку грађевинарима па се завршни слој асфалта поставља брзо. Драган Јовановић из Врнчана пре осам година је са другим мештанима покренуо иницијативу да се изгради нови пут. Како каже сан му се сада коначно остварио. 

Како се сад осећате?

„Па, врло поносно, поштено речено и док се заврши до краја, бићу још поноснији", задовољан је Драган Јовановић, мештанин Врнчана 

"Ово је врло значајан пут за мештане нашег краја јер ће поспешити развој пољопривреде и развој туризма", каже Миодраг Каранац, председник МЗ Врнчани

Неуслован и узак пут кроз шумске пределе,протеклих година често уређивали мештани, али туда је било ризично возити. Изградња деонице пута од магистрале у Овчар Бањи до Врнчана почела је пре годину дана. Пут је значајан због најближе везе са суседним селима и бројних туриста који посећују овај крај. Са изградњом ових 2,5 километра новог пута до врха Каблара брже ће се стизати. Планиран је и наставак трасе. 

"Ми се бавимо пројектовањем наставка трасе ка самом видиковцу. Дакле пројекат је у завршној фази, очекујемо да ћемо у наредној години уз подршку Владе Републике СРбије обезбедити средства да ову саобраћајницу у целости завршимо Њен значај је вишеструк, дакле, повезује два државна пута, веома значајна са аспекта развоја туризма у Овчарско -кабларској клисури али је такође значајна великом броју мештана из овог краја:Врнчана, Рожаца, Јанчића, који ће ову саобраћајницу свакодневно користити", објашњава Милан Бојовић, помоћник градоначелника Чачка.

Нови пут био је тежак за изградњу. Наишло се  на клизиште па је  изграђен потпорни зид . На могућим местима одрона већ су монтиране мреже а поставиће се и заштитне ограде.

"Цела траса пута ова што се ради и будућа пројектована је у тешким брдско планинским условима што подразумева изузетно ангажовање извођача радова. Његовим донасадашњим радом сам врло задовољан", каже Борко Илић, пројектант пута

Када се пут отвори  за саобраћај овуда ће моћи да се крећу и аутобуси и камиони.  Вожња је удобна у то смо се уверили а томе свакако  доприноси и  лепота предела.

број коментара 5 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. окт 2019, 16:07) - Ravnogorac [нерегистровани]

@2,5 kilometra!!

Ne znas ni gde je Kablar,i gde je put izgradjen,ovih 2,5 km.su za ove ljude sto tu zive, kao auto-put od BG do Cacka.

(понедељак, 21. окт 2019, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

Tako je

Tih 2.5km nekome ko ceo zivot nema asfaltiran put i te kako znaci. Taj sarkazam koji pokazujete je losa osobina i samo vas izjeda iznutra.

(недеља, 20. окт 2019, 16:50) - Goran [нерегистровани]

nije fer

Postovani, sarkazam vam bas i nije na mestu. Onog momenta kad nam i ovo malo postane veliko, bicemo srecan i ispunjen narod.

(субота, 19. окт 2019, 12:42) - anonymous [нерегистровани]

2,5 километара!!


Иди, целих 2,5 километара?!

(петак, 18. окт 2019, 17:48) - Ddragacevac [нерегистровани]

Sa Ovcara

Vidikovac sa Ovcara je lepssi i dalje se vidi,put do vrha Ovcara postoji odavno.Negde oko 100m.je Ovcar visi od Kablara.