Лепо време продужило бербу паприке

Захваљујући лепом времену, продужена је сезона бербе паприке и припреме зимнице од ове повртарске културе у Топличком крају. Домаћицама на руку иде и то што је паприка појефтинила, па се ових дана може поново купити по шездесетак динара за килограм, што ће омогућити многим породицама да допуне залихе у оставама, пред наступајућу зиму.

Иако се ближи крај октобра, мирис печене паприке и ајвара у шерпи на чувеном Смедеревцу још увек се може осетити у куршумлијским сокацима. Овај чувени српски гастрономски специјалитет у породици Костић припрема се традиционално, деценијама уназад, а рецепт се преноси са генерације на генерацију.

"Најважније да је добра паприка, квалитетна паприка, лепо да се опере, очисти, испече добро, лепо се очисти онда од коре. Ми цедимо паприке, рецимо, увече ставимо у ђевђире, то се цеди до сутра ујутру и онда меље се, пржи се", објашњава Радмила Костић из Куршумлије.

У овој породици на окупу су три генерације, сложни су кад раде, али воле, кажу, добро и да поједу, због чега се зимница припрема током целе јесени.

"Велики смо гурмани, па волимо све да спремамо и све да једемо, што се да и видети", каже Радмила Костић из Куршумлије.

Највише се припреми ајвара, без кога се код њих не може замислити готово ниједан оброк.

"Свекрва гаји паприку, тако да, ако недостаје нека количина, то купимо и пратимо да је то нека квалитетна паприка", каже Сузана Костић из Куршумлије.

По професији дипломирани економиста, Сузана док чека и нада се послу у струци, размишља и о могућности да производња у домаћој радиности можда може да буде њено опредељење у будућности.

А да ова размишљања нису без основа и да ова породица има шта да понуди купцима, уверила се и наша екипа, која је имала ту привилегију да проведе извесно време у њиховом друштву и увери се у посебан укус онога што Костићи сложно припремају.

број коментара 0 Пошаљи коментар