Бројна домаћинства у Бабушници живе од производње вурде

Неки од житеља Бабушнице посао скоро и да нису тражили јер су само наставили производњу вурде, традиционалног млечног производа. Са бројем произвођача расте и број туриста који би да је пробају.

До недавно вурда се у газдинству породице Николић у бабушничком селу Вава правила на смедеревцу и у шерпи, а сада су захваљујући субвенцијама Министарства пољопривреде купили машине и опремили мини млекару. То само олакшава посао, али се вурда и даље припрема на традиционалан начин.

„Спрема се од пуномасног млека. Млеко се кисели, кува, хлади и после цеди. То је све. Процес траје 48 сати, од муже до готовог производа", објашњава Анка Николић, село Вава

У производњу вурде од крављег млека укључене су три генерације породице Николић. За десетак крава храну производе на својим њивама, а кажу да продаја млека није исплатива.

„Нисмо видели да можемо да радимо са млеком. Мислили смо да је боље да испоручујемо готов производ, што се испоставило као тачно. Све што произведемо одмах продамо", каже Миле Николић, село Вава.

Број домаћинстава које производе вурду, специјалитет од крављег млека, повећава се сваке године. Двадесетак домаћинстава, живи од овог посла, а има простора за повећање производње.

„Мало је произвођача. Мало је вуде. Може све да се пласира. Чини ми се да је то поента целе приче. Да људи остају овде, да праве нешто што знају, да раде то квалитетно и да једноставно лепо живе од тога", каже Ненад Гладић, шеф кухиње.

„То је начин да се људи задрже на овим просторима, јер је ово еколошки чиста средина, а производ је здрав. то је нешто што има будућност и што ствара климу да људи остану на овим просторима", сматра Милан Стаменковић, директор ТО Бабушница.

Захваљујући манифестацији Вурдијада, која се одржава већ осам година, бабушнички крај посећује све више туриста који воле добру храну и нетакнуту природу.

број коментара 0 Пошаљи коментар