Шест година после браће Рајт полетео је и један Панчевац

Доктор Владимир Алексић, чувени Панчевац, поред осталог је и зачетник леташтва код нас! О његовом животу и првом лету, 6 година после браће Рајт, Милорад Илић написао је књигу. Њена промоција и изложба приређени су у Народном музеју.

Владимир Алексић рођен је у Новом Селу, школовао се у Панчеву, Новом Саду и Грацу и радио је као лекар у Панчеву. Успешно је водио најсавременији санаторијум тога доба, али се занимао и за многе друге ствари, пре свега за авио-моделарство. Упознао је браћу Рајт и видео њихов авион, па кренуо да конструише сопствени модел. У октобру 1909. године извео је први српски лет авионом.

 

„Подвиг Владимира Алексића је био светских размера. У време кад се он бавио ваздухопловством, кад је пројектовао своју летелицу, или аероплан, како је то он звао, било је свега 15-20 људи у свету који су то радили. То је било само пар година после браће Рајт", Милорад Илић, аутор књиге о Владимиру Алексићу.

„Авион је био класична једрилица двокрилац, није имао мотор и испаљивао се системом праћке. У целој причи прелетео је неких десетак метара и на пар метара висине", објашњава Александар Стојановић, макетарски клуб „Доктор Владимир Алексић".

Панчевац Милорад Илић, пензионисани професор Машинске школе, проучавао је конструкторски рад Владимира Алексића, његов живот и прилике у Панчеву на почетку 20. века и написао књигу „Како је полетела Српска Спарта." Доктора Алексића представио је као ерудиту и патриоту, а велика пажња поклања се и санаторијуму који је водио.

 

„Он је имао примену најпрестижнијих техничких достигнућа тада, а то је пре свега електрична струја и апарати на струју, централно грејање и канализацију, кад у Панчеву то још увек није било на помолу", Милорад Илић, аутор књиге

Неке од занимљивости о Владимиру Алексићу су да се дружио са Исидором Секулић, имао је први аутомобил у Панчеву, писао је новеле. А много више о њему може се сазнати на изложби у Народном музеју. 

број коментара 0 Пошаљи коментар