Мумија у архиву

У ужичком Историјском архиву отворена је изложба из збирке Момчила Вуковића Бирчанина, приватног секретара краља Петра II Карађорђевића. Изложба под називом Мумија, говори о животу у предратном Београду, о животу и раду Бирчанина у емиграцији и код краља Петра.

Момчило Вуковић Бирчанин је био високи војни официр Краљевине Југославије, писац и публициста и приватни секретар краља Петра II Карађорђевића првих поратних година, иза кога је остала богата збирка фотографија и докумената, презентованих на изложби у Архиву.

 

„Она говори о животу у предратном Београду и то у највишим слојевима друштва где се Вуковић кретао и потоњем његовом животу у емиграцији, о животу и раду код краља Петра II Карађорђевића, као и касније док је био уредник часописа "Бели орао", који је био један од најважнијих гласила српске емиграције". Прича Жељко Марковић, аутор изложбе.

До збирке фотографија и докумената, аутор изложбе је дошао током случајног сусрета са Момчиловом поћерком на Канарским острвима, где су се, како каже, на сувом канарском ваздуху мумифицирали рукописи и фотографије, које је предано скупљао Момчило, а чији је надимак у Краљевој гарди био Мумија, отуда и назив изложбе са интригантним документима.

 

„Почињу да вам намећу питања, да вам намећу дилеме и помажу вам да донесете судове које раније нисте могли да донесете, или нисте знали на основу чега да их донесете", каже Драгомир Ацовић, Крунски савет.

Поратна власт одузела је Момчило Вуковићу југословенско држављанство јер као официр није хтео да се врати у земљу, а немачко никада није прихватио, премда је већи део живота провео у Минхену где је и сахрањен 1984.број коментара 0 Пошаљи коментар