Таштa и свекрва – омиљени род

У свету се обележава Дан свекрва и ташти. Док га у земљама запада супружници са мамама супротног пола прослављају пригодним ручком или поклоном, код нас је велика вероватноћа да ће свекрве и таште честитка заобићи. Делом из незнања, али и због увреженог мишљења да су оне један од највећих разлога за размирице у породици.

Односи зетова, ташти, снаја и свекрва тема су најпопуларнијих филмова и позоришних представа. Најчешће су то комедије, попут и данас гледаних домаћих серија Позоришта у кући и Срећних људи.

Госпођа Николајевић сматра се архитипом таште старог кова, док је Риска, жена из народа коју маестрално тумачи Радмила Савићевић, постала симбол несхваћене свекрве.

Свекрве су незаменљиве у кухињи и у угађању њиховом мезимцу.

Већина ташти сматра да је њена принцеза заслужила бољу прилику.

Колико су и данас утицајне или се фама о њима протеже из времена када су различите генерације живеле под истим кровом, хумористима није важно. Ови односи су вечита тема за шалу.

„Мени омиљено, овај када долази ташта у госте код ћерке и зета, а зет је љубазно пита:„Драга ташта колико дуго остајете?“, Она каже:„Па док вам не досадим“ ... А он ће: „Па побогу, зашто тако кратко?“, каже Ненад Блажић, уредник програма Културног Центра Крушевац.

Нико није дорастао митској борби добра и зла, коју са зетовима и снајама воде опаке таште и сурове свекрве. Али није занемарљиво ни уплитање свекра или таста. Верујте на реч вашем репортеру у статусу таште приправнице.

број коментара 0 Пошаљи коментар