Разрешење кризе у Фабрици вагона у Краљеву

Након састанка између представника Владе Републике Србије и заступника бивших радника Фабрике Вагона из Краљева, који је одржан у Београду, усаглашен је модел по коме ће држава исплатити сва заостала потраживања запосленима у некадашњем концерну металске индустрије. Радницима Фабрике вагона и њеним зависним привредним друштвима, држава дугује око 520 милиона динара.

 

Фабрика Вагона је у стечају од децембра 2015 године. Радницима нису исплаћене зараде од јуна 2012. Тај период обележили су бројни штрајкови, обуставе рада и протести испред градске управе.

Горан Речевић, бивши радник ФВК наглашава да је то била државна, а не приватна фирма. "Дугују нам 36 плата и пет година радног стажа," каже он.


Око 750 радника је остало без посла. Као технолошки вишак у евиденцији су Националне службе за запошљавање од јула 2015 године. Шест месеци пре покретања стечајног поступка.
Зоран Марковић, бивши радник ФВК , кажеда је Закон о раду јасан: "Када послодавац пошаље запосленог на евиденцију Националне службе за запошљавање по основи технолошког вишка је дужан да му измири све заостале зараде и око тога је настала сва ова прича."

 


Бивши радници имају и своје удружење. Иницијативу за права радника које окупља и запослене у осталим предузећима у стечају у Краљеву. Броји око 1500 чланова. Одржали су више од 20 састанка са представницима Владе Републике Србије. На предлог Владе доставили су и нацрт споразума о регулисању међусобних права и обавеза.

 


Драган Митровић, председник удружења Иницијатива за права радника, подсећа да су били у Министарству привреде. "Са државним секретаром и замеником министра привреде где је договорено да у име Иницијативе за права радника дамо наш предлог начина решавања неисплаћених зарада радницима бивших краљевачких предузећа где би тај модел требао да буде примењен и на друга предузећа. Ми смо то урадили и послали," каже Митровић.


Када предлог буде усвојен, прва рата потраживања биће исплаћена у року од 30 дана а остатак у преостале три рате. Први ће бити исплаћени радници који нису до сада наплатили ништа из стечајног поступка у Фабрици Вагона, Природном лечилишту Матарушка и Богутовачка Бања, Папирпромету и Хладњачи. Део потраживања су наплатили бивши радници Гибњаре и Аутотранспорта.

број коментара 0 Пошаљи коментар