Пред Велики прасак, изложба ангажованог и неконвенционалног сликара

У крагујевачкој галерији "Артиум" представио се млади сликар Петар Мошић. Изложба "Пред велики прасак" сведочи о његовом неконвенционалном и ангажованом приступу ликовном стваралаштву.

Само наизглед статичне слике, пуне емоција - то су деца коју слика Петар Мошић, физички или психички повређена, приказана широм отворених очију или спуштеног погледа, у сусрет "великом праску" који их очекује у одрастању.

Уметник опомиње, на свој начин, метафоричним сликама, сматра ликовна критичарка Маја Живановић:

"Поред ових слика осетимо тескобу, али се пред сваком запитамо да ли је то заиста наша реалност, да ли је то само уметникова фикција, да ли не примећујемо оно што свакодневно читамо у новинама. Онда погледамо слике, па кажемо, можда се то заиста и десило."

Златна боја, симбол вечности, као и Мошићева слика Златно дете, представља дечака будућности који је истовремено и дете и младић, светле косе и плавих очију, крхког тела, одлучног става, који гледа у оно што долази.

"Овом изложбом стављам тачку на тему одрастања у савременом друштву", истиче Петар Мошић, "ово представља једну врсту специфичне изложбе, бар за моју каријеру. После тога почињем нове слике."

У следећем опусу, како најављује, излази из теме одрастања у свременом друштву и бавиће се помало заборављеном конекцијом између природе и човека.

Домаћини у галерији "Артиум" и овог пута су Крагујевчане изненадили пратећим програмом на отварању изложбе. Овај пут изведен је део из Хендлове опере Именео.

број коментара 0 Пошаљи коментар