Крагујевчани ће и даље куповати недељом, али до када - не зна се

Крагујевачки Социјално-економски савет предлаже да се трговинама забрани рад недељом. Од тога би биле изузете бензинске станице и апотеке. Власници маркета не желе да коментаришу тај предлог, мишљења потрошача су подељена, а Министарство за рад, запошљавање и социјална питања чека ширу иницијативу, како би се њом бавили.

Око двеста хиљада радника запослено је у маркетима, раде и више од 60 сати недељно а плаћени су за 40 сати, тврде у Социјално-економском савету Крагујевца. Управо ти подаци су, кажу, били окидач за њихову иницијативу.

"Знамо да 70 одсто запослених у малопродаји чине жене", истиче Југослав Ристић, члан Социјално-економског савета града Крагујевца, "постоји огромно интересовање запослених да не раде недељом, јер је то битно за будућност њихових породица и за њихово здравствено стање."

У Већу Савеза самосталних синдиката тврде да је иницијатива крагујевачког Самосталног синдиката део онога на чему се ради већ годину дана.

Зоран Михаиловић, секретар ВССС, каже да ће наставити са притисцима:

"Мислимо да то иде у добром правцу. Мислим да ни потрошачи, ни грађани ту неће ништа изгубити."

Власници трговина иницијативу још не желе да коментаришу. У Унији послодаваца, међутим, кажу да је важно да се решење, које год буде, примени на све трговце.

"Наш сектор трговине ће се изјашњавати, а онда ћемо тај став једноставно изнети на Социјално-економски савет и видети шта је мишљење и владе и синдиката", рекао је Небојша Атанацковић из Уније послодаваца.

О нерадној недељи потрошачи имају подељено мишљење. Неки су за, неки против, али сви сматрају да рад треба да буде адекватно плаћен:

- Ја не бих да се ради недељом, ја се слажем са тим.
- Ја нисам за то, да кажем, сада људи раде и суботом, па недељу могу да искористе да купују.
- Мислим да треба да им се да нерадни тај дан јер имају тешке услове рада.
- У целом свету постоји рад недељом, ми смо и туристички град, само да се то додатно плати.

"Оваква промена неће донети апсолутно ништа лоше нама као потрошачима", истиче Зоран Николић, председник Организације потрошача Крагујевац. "Једино треба да разумемо да трговине неће бити доступне 365 дана у години и да те своје навике променимо, да неке куповине обавимо када трговине раде."

У Министарству за рад кажу да очекују ширу званичу иницијативу, како би она била узета у разматрање.

"Када дође озбиљна иницијатива биће потребно прво да се анкетирају запослени да ли су они уопште за то јер то има неких других последица које таква одлука може да повуче сама са собом а онда тек донети одлуку", рекао је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Уколико Србија усвоји иницијативу придружиће се Француској, Немачкој, Аустрији, Пољској и Црној Гори, које су рад недељом већ забраниле.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. нов 2019, 10:40) - anonymous [нерегистровани]

Radnica

Bilo bi lepo da ne moramo da radimo nedeljom. Ne verujem da je to moguce.

(четвртак, 21. нов 2019, 10:22) - anonymous [нерегистровани]

Ozbiljna inicijativa

Zasto ova inicijativa nije ozbiljna?