Коначно се проширује јагодински Музеј наивне и маргиналне уметности

У Јагодини је почела прва фаза изградње анекса зграде Музеја наивне и маргиналне уметности, који на реконструкцију чека више од деценије. Простор којим сада располаже одавно је претесан за сталну збирку слика и скулптура, међу којима су и дела класика наивне и маргиналне уметности из 35 земаља света.

Када је давне 1960. године у Јагодини отворена галерија самоуких уметника нико није очекивао да ће данас музеј наиве како га популарно зову имати збирку од четири хиљаде уметничких дела. У изложбени простор претворен је ходник око степеништа, сутерен и спрат зграде, па ипак скоро 80 процената вредне уметничке баштине је у депоима у поткровљу зграде.

"Оно што бисмо највише волели је да покажемо један део који је годинама у сенци, а ради се на пример о скулпторским опусима вајара попут Богосава Живковића и Драгутина Алексића и многих других сликара Саве Секулића и аутора који дуго нису излагани", каже Нина Љубомировић, кустос ликовне збирке МНМУ.

У поткровљу једне од најлепших грађевина у Јагодини из периода сецесије су и рестаураторске и столарске радионице као и архива.

Колико је запосленима тешко да раде у скученом таванском простору можда најбоље говори и обележена греда. Запослени који су углавном виши од наше репортеке ставили су обележивач како не би ударали главу сваки пут када пролазе ходником.

Дела од којих нека припадају и светској културној баштини затевају одређене мере чувања, одржавања и излагања, па је неопходно више простора. Будући анекс биће инклузивног карактера, а ново рухо добиће и главна зграда.

"Биће ревитализована, реконструисана до цигле, сасвим опремљена како треба и у перспективи биће само прилика за сталну поставку, дакле личну карту овог музеја", наводи Нина Крстић, директорка МНМУ.

Ове године Музеј наивне и маргиналне уметности обележава шест деценија рада. Запослени и поштоваоци ове врсте уметности надају се да ће јубилеј обележити у новом већем простору.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. јан 2020, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

Caca

Glasam za kulturu!