Преко моста уз мердевине

Мештани Доњег Крајинца код Лесковца до својих имања, на другој страни реке, могу да стигну само ако имају храбрости и снаге да се попну на мост мердевинама високим седам метара. После тога је скоро лако.

Јужна Морава је непремостива за мештане лесковачког села Доње Крајинце. Мост започет пре неколико година стоји незавршен, а због експлоатације шљунка корито реке је продубљено толико да ни лети не може да се прегази. Ако се и прегази - на другој обали пута нема, јер га је затрпало клизиште.

Завршетак моста решио би проблем, али Дирекција за изградњу града која је са 15 одсто средстава суинвеститор нема новца за изградњу навоза и надвожњака, а нема ни одговора од предузећа Путеви Србије када ће радови бити настављени.

Мештанима који не могу до својих њива остало је да се наоружају стрпљењем и чекају, и да се сналазе како знају.

Уз незавршен мост прислонили су мердевине од седам метара. Само тако могу до моста па, преко њега,  до њива са друге стране Јужне Мораве. Несигурно, напорно и веома ризично.

"Страх ме је, али шта ћу кад су ми виногради и имовина с друге стране", каже 76-годишњи Радомир Миленковић.

Мештани Доњег Крајинца годинама су користили мост низводно, око три километра од села, али како је клизиште у Манојловцу затрпало пролаз за тракторе до њива већ месецима не могу да стигну.

Ивица Костић редовно, уз мердевине и низ мердевине, одлази да обиђе имање.

"Уместо да га обрађујем, гледам како зараста у коров", каже Костић.

Не почињи оно што не можеш да завршиш

Кад је почела изградња ауто-пута надали су се да ће им мост предвиђен пројектом, који је почео да се подиже баш у њихом селу, олакшати живот. Овако незавршен само је донео додатне проблеме.

Потпредседник МЗ Доње Крајинце Бојан Марковић  каже да је корито продубљено, а ауто-пут је мештане овог села физички одвојио од имања.

"Држава ништа не чини да ми који хоћемо да радимо и обрађујемо коначно дођемо до својих поседа", каже Марковић.

Инвеститор овог моста, као и преосталих седам који су никли преко Јужне Мораве је предузеће Путеви Србије. Иако су сви без употребне дозволе, бар се користе. Дирекција за изградњу Лесковца, као суинвеститор, испунила је своје обавезе али овај проблем не може да реши сама, јер је "тежак" бар 20 милиона динара.

Технички директор Дирекције за изградњу града Љиљана Трајковић Старинац каже да је изградња моста у вези са изградњом ауто-пута.

"Тај проблем мора да реши надлежно министарство и Путеви Србије или Коридор 10, свеједно, тек град је своје обавезе испунио", каже Старинац.

И тако ће, први пут овог пролећа, око 300 хектара плодне моравске земље остати необрађено. А мештани Доњег Крајинца су вредни људи, повртари, онемогућени да и преко Мораве подигну пластенике.

Један од успешнијих повртара у Доњем Крајинцу Батица Стојановић, каже да се надају да ће Влада разумети и решити овај проблем.

"Ако више обрађујемо, биће више и поврћа а цене ниже, па ће бити лакше и нама и Београду", каже Стојановић.

Привремено решење је да град, по ко зна који пут, санира клизиште поред пољског пута у Манојловцу. Жеље да се помогне има, али то није довољно. Потребно је више од милион динара колико би, по најштедљивијој рачуници, радови коштали.

број коментара 20 Пошаљи коментар
(понедељак, 28. мар 2011, 14:41) - anonymous [нерегистровани]

most

Problem je mnogo veci, jer most gde je trenutno nije trebao da bude tu vec kilometar uzvodno prema selu Gornje Krajince!!! Jer mestani tog sela imaju daleko vise imanja od mestana D.Krajinca, medjutim, posto kod nas uvek postoji 'medjutim', politika radi svoje kao i sve u nasoj jadnoj drzavi.

(недеља, 27. мар 2011, 12:32) - anonymous [нерегистровани]

@ Most

Тачно, мештани би вероватно могли да туже одговорне и вероватно да добију одштету. Проблем је у томе што ни тако нешто не би забринуло режим. Не би платили из свог џепа, него из наших. Ко плаћа све те порезе, таксе, акцизе и остале хараче којима се пуни буџет?

(субота, 26. мар 2011, 20:00) - anonymous [нерегистровани]

Nije jedini

Ima ovakvih mostova po Srbiji jos. Znam za jedan koji je napravljen odavno jos, nadomak jednog sela kod Paracina na reci Crnici, kako bi zamenio stari most koji je potkopala voda. I sta se desilo. Meštani su se skupili i ušalovali stari most i zabetonirali rupu a nov most je ostao kao spomenik isto tako bez prilaza.

(субота, 26. мар 2011, 17:28) - Vladimir [нерегистровани]

Cudno, al' i zalosno

Ovde je neko ocigledno sasav i to kao da nikome ne smeta.Podrzavam komentar koji je rekao da celo selo treba da napise jednu peticiju, da je overi, gde bude trebalo, te da je prosledi do javnoga Tuzioca, naravno, uz pomoc advokata.A moze se naci i jedan poslanik da povede


brigu o ljudima, koji se muce.

(субота, 26. мар 2011, 13:34) - anonymous [нерегистровани]

Most

Мештани, тужите државу, општину, месну заједницу, Путеве Србије.... за неостварену добит са имања која не можете да обрадите.
То је гарантовано у рангу пара које се овде помињу да фале. Једино тако мођда се нешто покрене.
Ко вас је одвојио од имања да немате приступ крив је.
Ко је дужан да одржава пут којим до њих идете, крив је.
Ето вам пара и без мотике, а памет ће свима доћи из буђелара у главу!!!

(субота, 26. мар 2011, 12:47) - mladen [нерегистровани]

..

Ovo samo kod nas moze

(субота, 26. мар 2011, 11:17) - Slobodan [нерегистровани]

Nije u Beogradu

Da se radi o mostu u Beogradu ne bi pitali koliko kosta,poznato je da se za most od oko 60 miliona evra potrosi preko 300,a posto ova vlast jug Srbije ne racuna kao sastavni deo drzave,ne zanimaju je ni mostovi,ni putevi,ni narod uopste.

(субота, 26. мар 2011, 10:28) - anonymous [нерегистровани]

EU

I mi u Beogradu imamo isti takav most na Savi, to je samo zbog podsecanja EVROPSKOJ UNIJI da mi tamo necemo.

(субота, 26. мар 2011, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

Колико пројеката зврје недовршених!

На десетине пројеката инфраструктуре широм Србије стоје незавршени нико се не узбуђује! Квази-политичари манекенишу, пуна уста демократије, Еуропе, три године се свађају, најављују пројекте и визије , раштркани на све стране све започели( и сликали се) а ништа не завршише!

(субота, 26. мар 2011, 09:58) - Мрњанчевићи [нерегистровани]

Скадар на Бојани

Еее благо нама, кад имамо државу која нема памети ни разумјевања за сопствени народ, већ само за сопствене џепове! Ово још само код нас може да се деси, имам утисак да су код нас овакве појаве ,,природне,, !!!