Друштво инвалида рада још чека

Док у Шапцу посао чека око три стотине особа с инвалидитетом, Зорка ДИР, једина фирма у Мачванском округу за запошљавање инвалида, не може да покрене производњу.

Иако закони подржавају рад специјализованих фирми, ДИР не може да ради док не реши спор са Зорка холдингом, око власништва и права коришћења зграде у којој две деценије раде особе са инвалидитетом.

Након поливања сумпорном киселином, Горан Живановић је као инвалид рада, из Зоркине фабрике минералних ђубрива пре 12 година прешао у Зорка-ДИР. Основано у оквиру некадашњег хемијског гиганта, годинама је Друштво инвалида рада запошљавало и инвалиде рата и особе са посебним потребама.

"Било нас је преко педесет овде, ја сам радио сито-штампу, а имали смо и ситна пуњења", каже Горан Живановић.

Откад је у Зорка холдингу почео процес реструктурирања, у руинираној згради производње више нема, а данас шесторо запослених радника прима половину просечне плате у Србији. Вукашин Чоловић наглашава да му посао много значи, завршио је специјалну школу и тренутно чисти око зграде и поправља ограду.

"Планова и опреме за покретање производње и упошљавање особа са посебним потребама има", кажу у Зорка ДИР-у, али тврде да већ две године не могу да остваре законско право на самосталност и подржављење, јер не могу да добију неопходне дозволе од Зорка холдинга.

"Све папире смо предали и у Министарство економије, у агенцију и Зорка холдинг, која је по три закона морала да пренесе власништво над имовином. То нису учинили, спорна је зграда", каже директорка ДИР-а Сека Шибљаковић.

Чија су надлежност радници с инвалидитетом

У Холдингу не споре да ДИР може да се издвоји, али да право одлучивања није у њиховој надлежности.

"Имовина јесте спорна, зграда је у власништву Холдинга који је у реструктурирању. Холдинг не може да пренесе власништво без препоруке Агенције за приватизацију" образлаже оптужбе из ДИР-а генерални дирекотр Зорка холдинга Јосип Митрић.

А док се не реши коме ће припасти зграда од преко 600 квадрата која, иначе, није ни укњижена, у Шапцу 278 особа чека на посао који је прилагођен њиховим способностима.

По речима стручног сарадника Националне службе за запошљавање филијале Шабац, отварање фирми попут стручних и едукативних радионица преко је потребно, јер би особе са посебним потребама могле да се запосле и себи створе боље услове за живот.

Све док се не реши проблем око власништва спорне зграде или им се не уступи други објекат, у ДИР-у ће на реализацију чекати и Програм професионалне рехабилитације који је одобрен од надлежних министарстава и стручних удружења.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 29. мар 2011, 23:15) - anonymous [нерегистровани]

Vratite


Vratite DIR-u njihove prostorije da imaju gde rade osobe sa invaliditetom !