Копајкошара - далеко од очију

Копајкошара, село недалеко од Ниша, једно је од оних која изумиру. Акцијом удружења за локални развој Каменица и државне лутрије Србије у село су после много времена дошли лекари.

Акцијом удружења за локални развој Каменица и државне лутрије Србије у село Копајкошара, близу Ниша , после много времена дошли су лекари, а становници овог села добили су помоћ у храни и хигијенскми средствима.

У селу смештеном у котлини недалеко до Сврљига живи 70 становника, а свега 10 так има мање од 60 година. До села нема асфалтираног пута, па је преко зиме практично одсечено од света.

Ранко Бранковић из Копајкошаре каже да људи овде живе тешко и да млади одлазе.

Село нема амбуланту, па ако неком од становника затреба лекарска помоћ, деца их воде у град. После 40 година овде је дошла екипа лекара.

Властимир Живковић из овог села каже да му много значи долазак лекара, јер сада зна како му је здравље.

Осим неколико случајева повишеног крвног притиска и шећера у крви, здравствено стање им је у глобалу добро, кажу лекари.

"Оно што смо нашли није тако критично, ово је сачувана популација. Горштаци што би се рекло", каже специјалиста оште медицине Горан Милентијевић.

Долазак лекара и поделу поклон пакета организовали су локално удружење за развој каменица и Државна лутирја србије.

"Мотив да подржимо овакве акције је баш то што су старе особе усамљене, на маргинама друштва, без основне социјалне и здравствене заштите", рекла је Организатор хуманитарних пројеката у Државној лутрији Србије Јелена Стојановић.

Копајкошара је окружена недирнутом природом, водопадима, пећинама. У једној од њих, пећини Самар, боравио је петнаест месеци спелеолог Милутин Вељковић, о чему мештани и данас причају. А вероватно су природа, и здрав живот разлог да остану ведри, весели и спремни да потрче и у осамдесет петој.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 23. апр 2011, 23:03) - janko [нерегистровани]

kalafat

Bravo za Lutriju Srbije , Udruženje građana Kamenica, RTS i građane poreklom iz Kopajkošare koji su se uključili u aktivnosti

(среда, 20. апр 2011, 22:09) - anonymous [нерегистровани]

kopajkosara

hvala rts-u sto brine o davno zaboravljenima

(среда, 20. апр 2011, 22:02) - anonymous [нерегистровани]

Kopajkosara

HVALA RTS-u sto brine o davno zaboravljenima

(уторак, 19. апр 2011, 22:13) - anonymous [нерегистровани]

...

Sramota za Srbiju