Спортом до здравијег духа

Око педесетак такмичара из осам градова Србије учествовало је, у Шапцу, на републичком првенству у стоном тенису за особе са инвалидитетом. Највише признања освојили су Новосађани.

У Шапцу је, у организацији Удружења параплегичара Мачванског округа, одржано републичко првенство у стоном тенису особа са инвалидитетом. Уз атлетику, стони тенис је најтрофејнији спорт. Мушка екипа је првак Европе, док су даме светске вицешампионке.

Борислава Перић је прва на светској ранг-листи, сребрна девојка са параолимпијких игара у Пекингу. Борислава је уз рекет од 2003. године, освајач је медаља са светских купова и дупла европска шампионка.

„Стони тенис и медаље су снови које сада испуњавам. Са поносом носим државни дрес и кад год је могуће, слушам химну", каже Борислава Перић.

Међу онима од којих се медаље са највећих такмичења очекују јесте и Шапчанин Митар Паликућа.

„Надам се да ћу се после Европског првенства изборити за одлазак на Олимпијаду у Лондон", каже Митар Паликућа.

Интересовање особа са инвалидитетом за стони тенис је све веће. Годишње имају шест до осам турнира, а поред појединачних такмичења за седам регистрованих клубова, ове године биће одржано и прво екипно првенство.

Селектор репрезентације у стоном тенису Златко Кеслер каже да му је драго што се број такмичара повећао, јер је тако лакше изабрати перспективне младе играче.

„Наша репрезентација је међу четири у свету", каже Кеслер.

Турнир у Шапцу, у организацији Удружења параплегичара Мачванског округа, окупило је педесетак такмичара из осам градова.

„Кроз спорт развијамо борбени дух. Учимо да се боримо за себе и свој живот, да не дозволимо да нам четири зида и даљински управљач буду једина ствар на свету", каже председник Удружења параплегичара Мачванског округа Славиша Васиљевић.

Уз дружење и физичку активност, спорт је, додају особе са инвалидитетом, и пут до сигурне егзистенције. Међу стонотенисерима је девет носиоца националне ренте.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 19. нов 2012, 18:15) - Steva Tomasevac [нерегистровани]

Rezultati za divljenje

Rezultati koje postizu nasi stonoteniseri su za divljenje,a kontinuitet pokazuje da veoma dobar i strucan rad stoji iza toga.