У Сирчи пресушили бунари

У селу Сирчи, недалеко од Краљева, без воде је 49 бунара. У селу постоји осам засебних водовода изграђених средствима мештана. Проблем је прикључак. Сеоски одбори имају своје захтеве.

И после готово пола године од земљотреса у Краљеву, без воде је 49 бунара у селу Сирчи. Решење се назире, али тешко је измерити ко колико треба да плати, да би се прикључио на један од осам сеоских водовода.

Воде још увек нема, а топлије време тек долази. До сада, сељани су воду доносили од комшија или са удаљених бунара, а и ватрогасно-спасилачке јединице су слале цистерне са водом. међутим, домаћинствима која имају стоку у шталама, потребне су велике количине воде.

Седмочлана породица Проковић из Сирче, већ месецима се снабдева водом из цистерне коју претаче у бунар. Очекивали су да ће се вода поново појавити, али узалуд.

"Мораће у крајњем случају да се копа, али ме је страх шта ћемо ако не нађемо жилу, када се буде копало", каже Милош Проковић.

Јелена Божовић из истог села каже да је доста тешко без воде, поготово зато што су деца мала и што је има много укућана.

Неколико километара даље, у домаћинству Костовића, недостатак воде успорава радове на кући. Симеуновиће брине долазак топлијег времена и веће потребе за водом, јер имају три краве и шест свиња.

"Почињемо да радимо кућу, треба нам вода за малтер", каже Антоније Костовић.

Његов комшија Радомир Симеуновић каже да је ископао бунар, да воде има за стоку и за резерву, али и да је то сада нестало.

У селу постоји осам засебних водовода изграђених средствима мештана. Међутим, проблем је прикључак. Четрдесет девет домаћинстава је без воде. Сеоски одбори имају своје захтеве.

Миленко Димитријевић из Сирче каже да је потребно да се сагласи две трећине мештана, како би се разговарало, а да је цена прикључка 1.000 евра.

Иако су то услови само једног од постојећих водовода, град би могао да помогне, али и у другим насељима, после земљотреса бунари су пресушили.

Начелник Сектора за ванредне ситуације Радоица Коцовић каже да је штаб донео одлуку да корисницима који имају проблем са водом уплати таксу од 17.800 динара и да се они на тај начин прикаче.

С обзиром на огромну новчану разлику, очи невољника су упрте у месну заједницу која би једина могла да, слободно речено, ценкањем са представницима сеоских режијских одбора пронађе повољно решење за све.

"Ово је месни Одбор где су већи режијски трошкови. Они сигурно ова три прикључка не би дали без 80.000 динара", тврди председник Месне заједнице "Сирча" Младен Васиљевић.

За око 200 сељана који немају воду највећи проблем је како се договорити са члановима сеоских одбора и што пре прикључити се на један од осам сеоских водовода.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 20. апр 2011, 11:58) - anonymous [нерегистровани]

Ма пусти ближњег свог

Важно је да нисмо заборавили да скупимо помоћ за Хаити.