Изложба "Андрић код нас" у Шапцу

"Андрић код нас" назив је несвакидашње изложбе која је поводом пола века од доделе Нобелове награде нашем великану, постављена у холу Библиотеке шабачке. У сарадњи са Спомен-музејом "Иво Андрић", Шапчанима је представљен његов стваралачки рад али и лични предмети.

Поводом пола века од доделе Нобелове награде Иву Андрићу, у холу Библиотеке шабачке постављена је изложба "Андрић код нас" на којој је у сарадњи са Спомен-музејом "Иво Андрић" представљен његов стваралачки рад.

"Запиши, па ће и Бог запамтити!", говорио је Андрић, славни писац, искусни дипломата, мисаони меланхолик, према себи строг готово до суровости.

Пред Шапчанима су призори из његовог личног живота, од фотографија вишеградске стазе на коју је дошао као двогодишње сироче до оних са доделе Нобелове медаље.

Први пут у Шапцу су и његови лични предмети: униформа, ковчег, мач, бележница, као и издања књига која је у Библиотеци било тешко наћи, јер се и даље радо читају.

"Одлучили смо се да прикажемо само различита издања романа "На Дрини ћуприја" и могу са задовољством да кажем да имамо и најстарије издање из 1945. године. Ту је и нама један драг примерак, потписана књига Рути Давичо, супрузи Оскара Давича", рекла је директорка Библиотеке шабачке Соња Бокун Ђинић.

Колико је велики мајстор сажимања поштован и данас, сведочи велико интересовање публике. Андрићевци би рекли да му време само додаје значај, не само као романописцу, већ и есејисти који је илузију живљења разумео боље и дубље од других.

"Андрић је с једне стране био човек који је дубоко укорењен у нашу националну и историјску традицију, усмена књижевност и Његош, и Вук, наравно, као и други писци, а са друге стране и света, јер Гоја и Његош су две личности са којима је он био склон да се идентификује", каже професор Филолошког факултета у Београду Јован Делић.

Шапчани додају да је та изложба подстицај да се вратимо великом нобеловцу, јер су његова дела као мостови којима је био фасциниран.

број коментара 0 Пошаљи коментар