Деведесети минут

Када је пре неколико година требало обележити двадесет година навијача крагујевачког "Радничког", Црвених ђавола, група овдашњих рокера, дошла је на идеју да направи неколико навијачких песма. Тако је настала панк група "90. минут".

Специфични по музици и текстовима, панк састав "90. минут" постао је синоним за навијање на фудбалским утакмицама: они су успели да повежу стадион, рокенрол, навијаче и добре спортске резултате.

За себе кажу да су музичари различитих укуса и искустава. Некадашњи су чланови готик, хардкор и метал бендова.

Најпре су их препознали као навијачки бенд, а на изненађење свих, цела прича је кренула у добром смеру, упркос чињеници да је међусобна нетрпељивост, углавном, језик којим комуницирају навијачке групе.

"Наша музика је толико позитивна да је успела да на неки начин и помири поједине навијачке групе. Треба одвојити приче о хулиганизму и правом навијању на утакмицама. Мислим да је ово право навијаштво, из срца", објашњава гитариста бенда Предраг.

Од жеље да обележе годишњицу навијачке групе, настао је бенд чије песме данас певају и на стадионима у Бањалуци, Осијеку, Подгорици...

"Крагујевац је био познат као рокенрол град и тако је било последњих тридесет година. Наравно, било је ту падова и успона као и у другим градовима, али Крагујевац је увек имао добрих бендова. Деведесети минут полако гради своју позицију", каже Томи, бубњар "90. минута".

Седамдесете и осамдесете су биле златне године за  рокенрол у свету и код нас. Тог времена се сећа бубњар легандарног "Смака" Слободан Стојановић Кепа који каже да је данашњим бендовима много теже.

"Има пуно младих талената, али нема бендова, ти млади људи немају где да свирају. Важне су припреме и рад, али све то нема смисла уколико немате бенд. Има добрих појединаца, али не и група", каже Кепа Стојановић и саветује младим музичарима да  најамње три године проведу заједно, у бенду, а тек после тога наступају самостално.

Уз очекивани улазак "Радничког" у прву лигу, биће још посла. Недостају им давно заборављени рок ферстивали, а док се и ту нешто не промени, уз навијачке пароле, и песма на стадиону, добро дође.

број коментара 0 Пошаљи коментар