Чишћење Дунава од бомби

Почело чишћење луке Прахово на Дунаву код Неготина, од неексплодираних ракета из времена НАТО бомбардовања. Комплетно чишћење тог дела реке, где има мина и из Другог светског рата, коштало би око 12 милиона евра, за шта у овом тренутку нема новца.

Немачка мултинационална компанија "Ситера", почела је чишћење луке Прахово на Дунаву код Неготина, у чијој се зони налази најмање пет неексплодираних авионских ракета из времена НАТО бомбардовања 1999. године.

Директор Центра за разминирање Републике Србије Петар Михаиловић рекао је Фонету да је вредност посла 3,5 милиона евра, наводећи да ће чишћење, под надзором Центра трајати 18 месеци.

"Лука Прахово и оближње складиште нафте су, током НАТО бомбардовања, погођени у више наврата различитим пројектилима. Целокупан простор луке и складишта биће поново претражен и сви експлозивни предмети биће идентификовани и уклоњени", рекао је Михаиловић.

Осим бомби из 1999. године у Дунаву код Прахова налазе се и неексплодиране бомбе из Другог светског рата.

Током 2006. године, уз помоћ Европске агенције за реконструкцију, организована је претрага тог дела Дунава, када је утврђено да се у зони луке Прахово налазе 22 потопљена немачка ратна брода од којих се на четири налазе неексплодиране противбродске мине и друга неексплодирана средства.

Комплетно чишћење тог дела Дунава коштало би око 12 милиона евра, за шта у овом тренутку нема новца. Међутим, према речима Михаиловића, такво чишћење би обезбедило неометану и безбедну пловидбу речним пута Рајна-Мајна-Дунав.

Директор Центра за разминирање је подсетио да је 1944. године у Ђердапској кисури потопљена немачка Црноморска ратна флота са 172 пловила на којима је била велика количина противбродских мина и других експлозивних средстава.

Та флота је трпела велике губитке у Црном мору приликом савезничког бомбардовања због чега је кренула Дунавом у повлачење према Немачкој, али на улазу у Ђердапску клисуру, код Железних врата, напале су је јединице Народноослободилачке војске Југославије и Црвене армије и након вишедневних борби команда флоте је одлучила да изврши самопотапање целокупне флоте како не би била заробљена.

У време ниског водостаја из Дунава изроне олупине тих бродова, а река повремено на обалу избацује неексплодиране бомбе. Олупине бродова отежавају пловидбу и представљају озбиљну опасност.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 18. јун 2011, 15:12) - A.M. [нерегистровани]

doprinos

NATO se trudi da što više doprinese očuvanju životne sredine. Paljenje naftnih izvora i čišćenje šuma u Vijetnamu je samo početak! Ima i nešto kasetnih bombi na jugu Srbije, pa će i to doći na red...