У Липолисту цветају руже

За прва четири месеца ове године продато је ружа за 2,6 милиона долара, што је више него целе прошле године. У Липолисту, најмириснијем селу у Србији за овогодишњи фестивал ружа уцветало је чак 700.000 садница.

Са 100 хектара, колико је под ружама у Србији, прошле године тржишту је испоручено три и по милиона, а до краја ове године очекује се пласман пет милиона садница. Значајно је повећан и извоз. За прва четири месеца ове године продато је ружа за 2,6 милиона долара, што је више него целе прошле године.

Најпознатије село по узгоју ружа је Липолист код Шапца које, већ 17 година, овом цвету у част, организује фестивал.

Ових стотине хиљада садница на јесен ће већ бити на тржишту Русије, Мађарске и бивших југословенских република. Међу 300 сорти, 65 нових у Липолисту где породица Топаловић, деценијама има расадник. Под ружама је осам хектара, имају хладњачу капацитета 100.000 садница, и упошљавају десет радника.

Према речима Милана Топаловић зарада по хектару је од 20 до 25 хиљада евра.

Улагање у садницу је 25 центи, а након двогодишње производње зарада је дупла. Са 20 хектара у Липолисту се годишње произведе око милион садница.

Милан Маринковић, председник Удружење "Руже Липолист" наводи да се сваке године број произвођача повећава и да их је сада 25, у односу на пет, шест пре неколико година. 

У најмириснијем селу у Србији за овогодишњи фестивал уцветало је чак 700.000 садница, међу њима и најтраженија на светском тржишту звана "Дупло задовољство".

Извоз на руско тржиште

Више од половине извоза из Липолиста заврши на руском тржишту. Први купци стигли су пре двадесет година.

Николај Јаковљевич Сизоренко из "Семпо Јуниор" из Москве каже да сад узимају од 20. до 40.000 ружа из Липолиста углавном за тржиште Москве а из Москве за друге регије.

Прошле године у Србији је произведено ружа у вредности од четири милиона евра. Субвоненционисани динарски кредити уз "грејс период" помоћ су државе за производњу која је у порасту, сагласни су и произвођачи и министар пољопривреде.

Министар пољопривреде Душан Петровић указује да руже могу постати бренд ове земље и по квалитету, али и по обиму производње.

По ружама Липолист је одавно препознатљив и на економским и туристичким мапама Србије. Традиционални прстен пријатељства зато је засијао на руци Љиљане Чуровић.

За најлепши аранжман ученицама шабачке средње пољопривредне школе требало је пола сата и две стотине цветова, а за цео фестивал у Липолисту је узбрано око 5.000 ружа.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(недеља, 19. јун 2011, 10:06) - Deda Pera [нерегистровани]

Ruze

Ja bi se veoma obradovao kada bi neki proizvodjac sadnic proizveo PLAVU ruzni cvet
kako bi to bilo kad bi se nasa zastava napraviac od nasih cvetova

PS molimvas posaljite odgovor

(недеља, 19. јун 2011, 10:03) - Milan [нерегистровани]

u Lipolistu cvetaju ruze

Bravo majstori.Vi ste ponos srbije.