Наставља се гашење пожара у Јагодини

Гашење пожара на старој Градској депонији недалеко од центра Јагодине настављено је рано јутрос. На депонији нема више отвореног пламена, а како тврде из Ватрогасно-спасилалчког батаљона, пожар би данас могао бити потпуно угашен.

Припадници Ватрогасно-спасилалчког батаљона и радници Јавног комуналног предузећа "Стандард" и грађевинског предузећа "Пут" са механизацијом наставили су јутрос гашење пожара на старој Градској депонији у Јагодини, која је само неколико стотина метара удаљена од центра града.

"Све снаге, пре свега механизацију, смо усмерили на део депоније према новој фабрици меса и месних прерађевина 'Јухору', где се места која горе покривају земљом", рекао је јутрос Танјугу комадант Ватрогасно-спасилачког батаљона Бобан Стефановић.

Стефановић је рекао да на депонији нема више отвореног пламена, али да се и даље изнад депоније и тог дела града, види густ дим и да шири непријатан мирис.

Он је додао да пожар не прети граду и оценио да би данас могао бити потпуно угашен.

Пожар на овој депонији, која се не користи неколико месеци, јер Јагодина има нову депонију у месту Гигош око 16 километара од града, коју је по европским стандардима изградила компанија "Пор Вернер и Вебер" из Аустрије, избио је око два сата иза поноћи, у недељу.

"Пожар је гашен јуче цео дан, а синоћ је морао бити прекинут, јер су грађевинске машине које раде на санирању згаришта, остале без горива", напоменуо је Стефановић.

Депонија која гори налази се уз саму Међународну железничку пругу Београд-Ниш, и око 50 метара од првих кућа у овом делу Јагодине.

Уз саму депонију је и Центар за рециклажу комуналног отпада, којим управља "Пор Вернер и Вебер", а ова компанија је преузела обавезу и да санира и култивира депонију која гори, и која је годинама највећи еколошки проблем Јагодине, кога стручњаци зову и "еколошка бомба".

Ако би дошло до екплозије метана у дубини депоније, тврде стручњаци, целу Јагодину, град са око 60.000 становиника, прекрио би дебели слој отпада са ове депоније.

број коментара 0 Пошаљи коментар