Дани сеоског туризма у Косјерићу

У косјерићком селу Скакавцима одржани су Традиционални дани сеоског туризма. Била је то прилика да домаћини из Горњег Милановца, Љига, Мионице, Ваљева и Косјерића представе туристичку понуду за предстојеће лето.

Домаћини из Горњег Милановца, Љига, Мионице, Ваљева и Косјерића на Tрадиционалним данима сеоског туризма одржаног у Косјерићу представили су туристичку понуду за предстојеће лето.

Очувана природа, разноврсни предели, гостољубивост која подразумева и богату трпезу, уз традиционалне манифестације и старе занате овог лета су најважнији део понуде сеоских домаћина из пет општина.

На почетку лета очекивања су различита од страховања због кризе, до наде у сталне госте.

Мирослав Петронић из Удружења "Потомци Илије Бирчанина" у Ваљеву каже да већ неколико година нема неког евидентног помака али да сеоски туризам функционише на граници рентабилности.

"Сеоски туризам није у кризи, он је у великом развитку само је велико питање државе шта ће с њим урадити", каже домаћин из косјерићког села Мионица Милутин Јовановић.

Чињеница је, ипак, да последњих година у српским селима има много више слободних места него гостију.

Владимир Ивановић из организације "Сеоски туризам Србије" каже да је сеоски туризам јефтина грана туризма у коју се лако инвестира и лако гради.

"Можемо се похвалити да је сваке године 30 одсто већи број гостију, али је проблем што немамо додатне садржаје. Људи дођу 2-3 дана, једу, спавају и онда се питају шта ћемо сад", каже Ивановић.

С циљем модернизације сеоским домаћинима подељени су модеми за бежични Интернет, а општинске туристичке организације су све активније.

Директор Туристичке организације Горњи Милановац Мира Мирковић каже да је ових дана све веће интересовање туриста, а да је посебно радује све веће интересовање младих да дођу у села.

Директор Туристичке организације Косјерић Снежана Јоксимовић каже да је ова година пресудна за сеоски туризам, јер је и држава показала вољу да се тиме мало позабави.

Села Централне Србије кроз програм одрживог развоја нуде све разноврсније садржаје али остаје још да све то потврде гости.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 21. јун 2011, 19:37) - anonymous [нерегистровани]

Lepi zivot

Prelepo je videti domovinu a pogotov sa prirodne strane

(понедељак, 20. јун 2011, 17:50) - anonymous [нерегистровани]

seoski turizam

Svaka cast,to je lepo videti,zdrava hrana to je osnov za buducnost!