Жедни поред воде

Звоначка бања код Пирота, позната по изузетној клими и лековитим водама, овог лета је без пијаће воде. Мештани и власници викендица принуђени су да се водом снабдевају са околних извора, а многи туристи одустали су од доласка.

Због недостатка пијаће воде, многи туристи који су желели да одмор проведу у Звоначкој бањи, одустали су од доласка. Општина Бабушница на чијој је територији бања, прогласила се ненадлежном за решавање тог проблема.

Мештани и власници викендица принуђени су да се водом снабдевају са околних извора или од потока који се праве од отпадних вода базена.

Иванка Алексов, мештанка Звоначке Бање, захвата воду са потока који прелази преко улице. Она каже да је то отпадна вода из базена, али је принуђена да ту воду захвата, јер не може да иде далеко и доноси воду у канистерима.

"Морамо овако. Користимо ову воду за прање, умивање и за тоалет. Шта да радимо, мучимо се, а муче се и ови људи који долазе овде на годишњи одмор", каже Иванка Алексов.

Оваква ситуација можда би била нормална за неки сушни крај, али не и за Звоначку Бању која је богата изворима воде.

Несолидарност, ненадлежност или нешто треће

Власници викендица и кућа кажу да је до почетка туристичке сезоне било воде, а да су онда чесме наједном пресушиле.

Они тврде да им воду укидају мештани села Ракита и Звонце, који наводњавају баште и окућнице.

Својевремено су мештани три села изградили заједнички водовод, али очигледно да се нису договорили и о рационалној потрошњи воде.

Звоначка Бања је на идеалној надморској висини од 650 метара. Богата је лековитим изворима и изузетним природним амбијентом.

Нажалост, последњих година помињана је у контексту руинираног хотела и пропадања бањске инфраструктуре. Упркос томе, туристи у ту бању и даље долазе.

Марко Здравковић из Земуна летује у Звоначкој Бањи са породицом, женом и двоје мале деце.

"Ово је бисер природе. Клима је иделна, природа као из бајке. Међутим, сваког јутра идем до бањског извора, по неколико пута, доносим воду. Не могу да дозволим да ми деца бораве без основних хигијенских услова. Мислим да је ово срамота за овај крај, али и државу", каже Здравковић.

У општини Бабушница не желе да коментаришу тај проблем. Заменик председника општине Саша Станковић каже да је водовод брига три месне заједнице које су га градиле: "Бабушница једино може да изгради нови водовод, али то је велика процедура."

Док сеоске месне заједнице заврћу воду једни другима, општина не предузима оно што је у њеној надлежности, заборављајући да предузимљивост у туризму рађа профит.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(понедељак, 27. феб 2012, 08:50) - anonymous [нерегистровани]

грех

бејах својевремено у Звонцу у нај дивнијем базену на свету и околини,и још величанственијој природи и било је пре лепо.Шта се то сада дешава?Ko je то тако моћно упропастио!Докле то тако...

(субота, 15. окт 2011, 21:15) - Djole. [нерегистровани]

Ne bas tako davno.

Jel to ta Babusnica sto smlati nekolko miliona i svecano otvori bazene uz DVA ministra.

(субота, 15. окт 2011, 20:49) - anonymous [нерегистровани]

zivot bez vode

A sta je sa Ritopekom,udaljen 10 km od centra Beograda.Vise od tri decenije nema uveden vodovod. LJudi u tom naselju koriste bunare koji su neispravni nisu ni za tehnicku vodu a kamoli za pice.Predsednika opstine Grocka ne zanima,gradonacelnik nema vremene,mediji bojazljivo napisu po neko slovo.Pitam se kome da se obratimo za osnovni uslov za zivot a to je voda.

(среда, 20. јул 2011, 22:37) - rubio [нерегистровани]

Niste jedini

Svuda je tako. Mi u Loznickoj opstini na primer nemamo po 15-ak dana vode jer gospoda iz sela koja su bliza gradu zalivaju sve i svasta i trose neracionalno vodu. Vodu dobijemo kad padne prva kisa a ako sutra nekim slucajem osvane suncan dan vode opet nestaje. Gradonacelnika Vidoja Petrovica boli uvo za to. Narod cuti i trpi sto je najgore