Како живе Шапчани

Економска криза успорила је развој српских градова, па и Шапца, који је по обртном капиталу међу водећим у земљи. Иако је зарада Шапчана већа од републичког просека, многи једва састављају крај с крајем, али има и оних који о егзистенцијалним проблемима уопште не морају да брину.

Живот у Шапцу, једном од најбогатијих градова у Србији, све је тежи. Много грађана живи у сиромаштву, али међу Чивијашима има и доста милионера.

Према подацима за прошлу годину, порез на вишемилионски доходак платило је 106 Шапчана.

Највећу годишњу зараду - 24 милиона динара - Пореској управи пријавио је један шабачки економиста. У друштву милионера су и предузетници, инжењери, правници и лекари.

Незванично, Шабац има и милијардере, међу којима нису само власници успешних компанија.

Грађани Шапца кажу да има доста новопечених богаташа који имају доста новца, а не плаћају порезе.

Док се средњи слој полако губи, ново време, кажу социолози, наметнуло је нове животне стандарде.

Седамдесетих и осамдесетих година, богатији Шапчани, живели су у насељу "Буџин град". Разлике су биле мање уочљиве, а имућнији су живели у становима.

Стеван Матић, новинар Вечерњих новости у пензији каже да се данас све променило: "Данас, богаташка елита прави куће, како у народу кажемо, заузимају ћошкове, а радницима дају проценат да живе у становима."

Долазак инвеститора и трговину аутомобилима криза је успорила, али да се овде још добро живи сведочи податак да је у овдашњем представништву од почетка године продато 20 нових "мерцедеса", а у шабачким банкама на десетине је штедиша чији је почетни улог већи од пола милиона евра.

Банкари то оправдавају чињеницом да је у време кризе сигурније штедети него улагати новац, а у застоју је и тржиште некретнина.

Професор Слободан Марковић, власник агенције за некретнине каже да је посебно повољна куповина некретнина, али је мали број људи који то данас чине: "Намеће се питање, има ли пара? Ја бих рекао, пара има, али они који их имају, они су мање познати јавности."

У нади да ће се Шабац развијати, за оне који имају, урбанисти су уз реку Саву предвидели ново елитно насеље.

Инжењер Вера Михаљевић, аутор пројекта каже да ће уз реку бити саграђен низ улица, трагова, паркова, скверова, који ће значити не само онима који ће имати срећу тамо да живе, већ и свим Шапчанима.

Трговци кажу да најбогатији не купују у Шапцу. Излазе у престоници, одмарају се у егзотичним летовалиштима. У граду опстају радње са сталним снижењима, а накит је за многе луксуз.

"Народ нема новца да купује, одлучује се за сребрни накит и јефтину азијску бижутерију, а злато се све слабије продаје", каже златар Александар Деспотовић.

У граду са око 12.000 незапослених и око 1.300 породица које примају социјалну помоћ има и оних који радо помажу другима. Захваљујући њима, прошле године је изграђено двадесет кућа за најсиромашније.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(петак, 12. авг 2011, 00:06) - anonymous [нерегистровани]

puste zelje

U ovom tekstu su napisani planovi,pitanje je sta je od toga ostvareno ako imamo zvanicno preko 12000 nezaposlenih. Elitno naselje na Savi,da li neko zna ko su sada pripadnici elite u Sapcu?
Ne slazem se ni da je najlepsi grad u zapadnom delu Srbije jer centalne ulice su uredjene kao i fasade zgrada, a kakav je zaista grad vidi se po tome sta je iza tih fasada.

(четвртак, 11. авг 2011, 23:54) - nana [нерегистровани]

puste zelje

U Sapcu se samo govori o planovima,da li neko postavlja pitanje sta je od toga realizovano,ako u gradu ima preko zvanicno 10000 nezaposlenih!

(четвртак, 21. јул 2011, 10:06) - xexexex [нерегистровани]

Druze

Pa gde ti je fabrika FIAT ?? I nije FIAT nego fabrika za delove u auto industriji ! I ta fabrika se nece ni graditi ,nego Italijani koriste jeftinu radnu snagu iz Srbije .Otisli u Italiju na obuku!!!Pa koja obuka traje godinu dana ...Da nece biti Astronauti mozda :)) Probudi se ..

(среда, 20. јул 2011, 20:34) - Sapcanka [нерегистровани]

Da se ne lazemo

Mozda popravljaju infrastrukturu, ali posla nema! Potpuno je upropascena industrija, mnogo ljudi je ostalo bez posla, prosek zarada je jako nizak, korupcija cveta. Demokratska stranka se mesa u sve i odlucuje o svemu.

(среда, 20. јул 2011, 19:41) - mar i ja [нерегистровани]

malo, malo

sabac jeste najlepsi grad severozapadne Srbije,ali je njegova privreda daleko od toga da se za nju moze reci kako je razvijena.Proizvodnje ima u par firmi,ali je ona i tamo otezana i finansira se na racun dobavljaca.Pitajte seljake koliko dugo cekaju na isplatu predatog mleka.Gradjevinari vec trecu godinu rade sa mizernim kapacitetima, pa i tu samo oni za koje se pretpostavlja da su u dilu sa politickom elitom.Usluzna delatnost je zamrla,svaki drugi lokal prazan i ceka po godinu dana na izdavanje.Nije ovde, vise,nista dobro...

(среда, 20. јул 2011, 19:26) - anonymous [нерегистровани]

komentari

Covek je potpuno u pravu, i sve je tacno sto
je napisa. Ja mu se samo pridruzujem.Hvala

(среда, 20. јул 2011, 14:38) - Čivijaš [нерегистровани]

Podrska

Šabac je jedan od najlepsih i najrazvijenijih gradova ovog dela Srbije.Stalno se nesto gradi, sređuje, kreči,popravlja.Trenutno se rekonstruise oko 6km ulica, seoski i regionalni putevi su skoro svi asfaltirani. Svake godine najmanje 1-2 skole se rekonstruisu, Italijani grade fabriku delova za Fijat,rekonstruiše se gradski bazen, na jesen pocinje izgradnja trznog centra od 30.000 m2,u planu je izgradnja luke na Savi, i željno očekivanog kraka autoputa od Rume do Šapca. Jedini(osim Zrenjanina)mozemo da se pohvalimo da imamo opremljenu industrijsku zonu od 600 hektara.... sta reci više,osim da ne živimo tako lose - Šabac je grad budićnosti.