Превремена берба боровница

Због превременог почетка откупа боровнице, велики број берача на југу Србије кренуо у бербу. Руководство Општине Босилеград затражило од Министарства пољопривреде да заустави превремени откуп, како би боровница потпуно сазрела.

Накупци у околини Босилеграда десетак дана пре почетка бербе боровнице почели су откуп овогодишњег рода, па је велики број берача пре времена кренуо у тај посао.

Неопходно је да Министарство пољопривреде заустави превремени откуп, како би боровница потпуно сазрела, кажу општински руководиоци.

"Боровница ће тек за недељу дана бити потпуно зрела", каже берач Новица Здравков, додајући да ће цена бити око 130-140 динара.

Околину Босилеграда, у пречнику од 90 километара, контролише само један општински инспектор. Берачи и откупљивачи углавном раде у дослуху, па су ретки они који плате казну од пет до 50 хиљада динара за коришћење чешља и брање још зелених плодова.

"Док је зелена, боровница нема довољну килажу, па би бирачи требало да сачекају како би имали већи принос", каже Владимир Митов, инспектор за заштиту животне средине.

Са подручја босилеградске општине годишње се откупи око пола милиона тона црног плода. Ове године, због пролећних пожара, род је смањен за 70 одсто.

"Људи треба да беру боровницу, али држава треба да контролише предузећа која су добила дозволу за брање", каже Владимир Захаријев, председник Општине Босилеград.

Приходи сиромашног становништва те општине са југа Србије наредне три године биће доста умањени, јер ће боровници бити потребно толико времена да се после пожара обнови.

број коментара 0 Пошаљи коментар