Нема одштете за Чачане

Иако су затражили помоћ Владе у отклањању последица новембарског земљотреса у пет чачанских општина, у којима је оштећено око 400 објеката, одговора још нема. Уколико држава не помогне до 1. септембра, Чачак ће смањити планиране инвестиције и својим суграђанима надокнадити штету из градског буџета.

Земљотрес који је у новембру погодио Краљево оставио је велике последице и у пет чачанских села која се граниче са том општином. Незадовољство мештана је велико, јер они нису у могућности  да сами обнове оштећене објекте.

Штета је забележена на 395 стамбених и помоћних објеката, а само у домаћинству Милоја Стевановића из Качулица, на пример, штета је процењена на милион и двеста хиљада динара. Како помоћ ни после осам месеци није стигла, он је јуче почео штрајк глађу и већ други дан налази се на граници Чачка и Краљева.

"Ово је једини начин да, ако хоће, помогну, да чују", објашњава свој протест Милоје Стевановић и додаје да можда у Влади и не знају да су и они претрпели штете у земљотресу.

Земљотрес (ни)је катастарска појава

"Уопште нам није јасно, дели нас само један поток", каже Милорад Андрић из Горичана. "У општини Краљево је нормално да им се све што треба помаже, све се ради. А у Општини Чачак, само неколико метара даље, нико и не окрене главу, нити ко уопште размишља."

После новембарског земљотреса штета на чачанској територији процењена је на 54 милиона. У градској управи истичу да нису у могућности сами да реше овај проблем. Још у марту затражили су помоћ Владе али, како кажу, одговора још увек нема.

"Чекаћемо до 1. септембра", каже заменик градоначелника Чачка Саша Обрадовић. "Од 1. септембра крећемо са ребалансом. Смањићемо неке инвестиције и сву штету, коју је комисија проценила, људима ће исплатити Град Чачак."

Према неким најавама, у Краљеву је обећано да ће све куће бити обновљене до новембра, али мештани села у чачанској општини страхују да до њих помоћ неће стићи ни до зиме.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 21. јул 2011, 11:32) - anonymous [нерегистровани]

Normalno

Lepo kažu opštinari. Prvo građani i krov na glavom pa onda "kapitalne investicije". Ovo jeste lepa vest! Konačno da se opština okrene građanima! Za primer za celu Srbiju.

(четвртак, 21. јул 2011, 11:09) - anonymous [нерегистровани]

Politika

pogledajte samo koja je stranka na vlasti u kraljevu a koja u cacku i sve je jasno.zalosno je da postoji rivalitet i kad se treba ljudima pomoci.strasno!!!!