Ефикасније царињење

Вишегодишњи проблем недостатка простора за складиштење робе и паркирање камиона, за Царинарницу Краљево биће решени до краја ове или почетком идуће године. Царинарница у насељу Кованлук биће једна од најсавременијих испостава у земљи.

У Краљеву је почела изградња нове зграде терминала, а на 2,5 хектара у Кованлуку биће довољно простора за потребе савременог начина рада царине. Министарство финансија, Управа царине, за ове радове издвојило је 178 милиона динара.

Савремени терминал моћи ће истовремено да прими 40 камиона, с велики паркинг-простором за моторна возила, вагом, простором за шпедитере, омогућиће бржи и ефикаснији поступак царињења.

Самим тим што ће на једном месту имати вагу, надстрешницу бити олакшан Преглед робе олакшаће то што ће на једном месту бити вага, надстрешница, истиче управница Царинарнице Краљево Љиљана Кордић: "Истовремено, смањиће се трошкови закупнине простора које сада царина плаћа за складиштење камиона и робе. Биће смањени трошкови, а држава ће имати већи приход."

Царињење на једном месту значајно је и за привреднике овог краја. Раде Јањић, директор "Радијатор инжењеринга" истиче да су у првих пет месеци извезли 28% више робе него у претходној години, и да ће царињење на једном месту значити много за дистрибуцију и квалитет царињења.

Љубинко Златић, шпедитер и власник предузећа које се бави извозом и увозом, каже да му највише смета плаћање лежарине за камионе и верује да ће, кад све послове царињења буде могао да заврши на једном месту, сам поступак бити бржи што ће смањити и трошкове.

У Регионалној привредној комори верују да ће ово бити подстицајно за привреднике целог краја. Иако је, према речима Млађа Новаковића, спољнотрговинска размена повећана за 22%, и даље је проблем што се углавном извозе сировине, а не готови производи.

И мештани Кованлука, насеља у којем се гради царинска испостава, виде шансу за бољитак. Они верују да ће проширењем пута бити изграђене пешачке стазе, а да ће повећаним прометом у овом насељу оживети неке друге делатности.

Моторна возила и роба већ сада се складиште у Кованлуку, али ће тек по завршетку изградње терминала и уз савремену опрему за рад цариника, то постати једна од најсавременијих  царинских испостава у земљи.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 27. сеп 2012, 23:37) - anonymous [нерегистровани]

Ostali

Ima carina za kamione koji dolaze iz drugih zemalja,koje su u carinskom sistemu,moraju negde ocariniti robu.

(четвртак, 21. јул 2011, 08:38) - anonymous [нерегистровани]

Odustajanje

Sta je sad ovo? Ili se ja ne razumem (verovatnije) ili se odustaje od EU? Pa valjda kad udjemo u EU nema vise granica,tece med i mleko, gradjani kupuju na eBay-u,nema carine....pa ni carinskih ispostava ove velicine.