Чигра у Летњиковцу

Камп "Летњиковац" прилика је за упознавање и дружење деце са сметњама у развоју и њихових вршњака из Кикинде. Камп организује Друштво за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Чигра", а финансира Министарство за рад и социјална питања.

Дружењем у кампу "Летњиковац", који се у Кикинди одржава осму годину заредом, задовољни су и деца, и родитељи, и стручњаци.

Стручњаци који раде с малишанима кажу да већина деце управо у овом кампу први пут има прилику да се дружи с вршњацима који имају сметње у развоју.

"Деца различито реагују приликом упознавања", објашњава Драган Киурски, председник Друштва за помоћ ментално недовољно развијеним особама "Чигра".

"Реакције зависе од детета до детета, нека деца реагују сасвим природно, а код неке баш треба неговати ту причу, зато ми то и радимо свакодневно са њима."

Поштовање различитости - услов без којег нема истинског укључивања

Поштовање различитости предавачи подстичу и негују код деце мноштвом заједничких активности.

"Ми децу водимо да обилазе институције, водимо их у пошту...", објашњава Весна Шавија из Друштва "Чигра".

Нина Миладинов једна је од учесника кампа "Летњиковац": "Овде цртамо, играмо се, идемо у шетње, идемо на базен."

Мирјана Цуцић је непосредна и комуникативна, па се брзо зближила са другим учесницима летњег кампа: "Овде имам друштво, ту ми је Весна, Драган, Злата..."

Камп се одржава радним данима од 12 до 14 часова и потпуно је бесплатан, а његовим инклузивним карактером одушевљени су и родитељи.

"Много је битно зато што се не осећа да је запостављена или другачија од осталих", каже Мирјанина мама, Марија Цуцић. "Она се овде поистовећује са осталима."

У "Летњиковцу" сви су једнаки. Средства за реализацију кампа обезбедило је Министарство за рад и социјалну политику.

број коментара 0 Пошаљи коментар