Аронија у Срему

Позната по својој декоративности и лековитим својствима, аронија је снажан антиоксиданс. Јестиви део биљке је плод који је мало опоријег укуса од боровнице. Биљка нема природних непријатеља и није потребно прскање хемикалијама ради заштите, због чега се сврстава у здраву храну.

Биљка аронија има лековита својства, јер њени зрели плодови садрже  велике количине биофенола, танина и антоцијанина.

 

Поред калцијума, гвожђа, мангана, јода и фосфора садржи веома редак витамин Пе.  Она представља и најјачи  до сада познати антиоксиданс.

Зоран Дражић из Руме не знајући за њена лековита својства  у свом дворишту је засадио неколико стабала ароније. Он  каже да је аронија веома декоративна у време цветања, а сада се, како каже, због сазнаја  о њеној лековитости, каје што није засадио већу површину.

Аронија  добро подноси зиму и мраз до минус 45 степени. Јестиви и лековити део биљке је плод који је мало опоријег укуса од боровнице.

Ова биљка нема природних непријатеља, па је не треба прскати због чега спада у здраву храну. Од њење производње сигурна је и зарада, због велике тражње на тржишту.

Аронија  расте и у облику  грма и уколико има довљно простора може достићи  висину и до два метра. Плодови се добро одржавају  на грму тако да се могу брати и два месеца након сазревања.

број коментара 0 Пошаљи коментар