Друштвенокористан рад као казна

Крагујевaц, међу првима у земљи, почиње примену новог Закона о кривичном поступку који уводи институцију одлагања кривичног гоњења и друштвено корисног рада. Тиме ће се остварити уштеде у буџету, подићи ефикасност правосуђа и остварити додатни приходи.

Нови Закон о кривичном поступку, уводи институцију одлагања кривичног гоњења и друштвено корисног рада за мања кривична дела. На тај начин оствариће се значајне уштеде у државном буџету, подићи ефикасност правосудних институција и остварити додатни приходи.

Основно тужилаштво у Крагујевцу је међу првима у земљи, потписало протоколе о сарадњи са локалном самоуправом о јавним предузећима преко којих ће ова новина у закону бити примењена и у пракси.

На путевима у Србији годишње се догоди на хиљаде саобраћајних незгода. Судски поступци који потом уследе су дуготрајни и скупи. Институцијом одлагања кривичног гоњења, оствариће се милионске уштеде, јер ће овакви и слични случајеви, бити правно окончани и без одласка на суд.

Јавни тужилац, тако може одложити кривично гоњење за дела за које је предвиђена новчана казна или казна затвора до три године.

За одлагање кривичног гоњења потребно је да се ради о неосуђиваном лицу или лицу код кога до сада није примењивана та институција, рекла је Наташа Греговић, представница Основног јавног тужилаштва у Крагујевцу.

Кривично гоњење за лакша кривична дела може бити одбачено уколико лице плати и одређени новчани износ у хуманитарне сврхе.

Славица Савељић, члан Градског већа за социјалну политику Града Крагујевца каже да ће на овај начин средства прикупљна од лица која су у предкривичном поступку бити уплаћена на рачуне институција социјалне заштите и установа које су до сада са тужилаштвом потписале протоколе о сарадњи.

Протокол су до сада прихватили Центар за социјални рад и нека јавна и јавно комунална предузећа у Крагујевцу. У Градској чистоћи, на пример, спремни су да у сарадњи са Тужилаштвом, у пракси већ примењују ову одредбу закона.

Директор тог предузећа Дејан Раонић, каже да према потписаном протоколу, привремено ангажовање у том Јавном предузећу могу добити и лица која су већ запослена у "Чистоћи" и сви они коју су по решењу Тужилаштва упућени да своју казну "отплате" на овај начин.

Одлагање кривичног гоњења није могуће применити у случају када лице под дејством алкохола изове саобраћајну несрећу или већ има полицијски досије.

Овом одредбом закона обезбеђује уштеда новца као и ефикаснији рад правосудних иституција, скраћују рокови и пажња усмерава на важније процесе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 30. јул 2011, 10:27) - anonymous [нерегистровани]

Daj Boze?

Ta kazna u zemlji u kojoj zivim ima odavno ali nema od nje nikakve korisi. Nece da rade! Obicno ih osude da ciste i uredjuju parkove po gradu u kome zive oni dodju na posao samo da se vodi da su dosli i tu sede!