Велика звезда изнад Ниша

На Дан авијације, 2. августа, осам жена покушаће да оборе државни падобрански рекорд у категорији велике формације. Оне ће скакати из хеликоптера са висине од 3.000 метара, а за групни скок припремају се у Нишу.

На дан када се у Нишу обележава 100. годишњица  српске авијације, осам падобранки покушаће да поставе нови државни рекорд: оне намеравају да за само 45 секунди слободног пада направе такозвану звезду и у том положају остану најмање 5 секунди, а све то при брзини већој од 200 километара на сат.

Неке од њих учествовале су у постављењу досадашњег рекорда у формацији од четири девојке.

"Прелепо је. Драго ми је што смо се коначно окупиле овде на аеродрому и много је лакше радити са девојкама, јер смо исте килаже и конституције", каже Јелена Михајловић из Београда.

Ана Вујчић из Београда каже да се  нада да ће овај  подухват привући све више жена ка овом спорту, као и да наредних година планирају да ураде дванаесторку или шеснаесторку.         

Маја има само 20 година, Радмила је једина професионалац у Специјалној бригади Војске, а Светлана из Параћина има више од 3.500 скокова.

"Ја сам од малена заволела ово, јер ми је тата пилот и падобранац и стално ме је водио да гледам скокове. Први пут сам скочила са 15 година", прича Маја Момчиловић из Новог Сада.

Радмила Ђурић из Ниша каже да, на неки начин, овај спорт умире када је реч о женском полу као и да је ово нека врста позива женама да им се придруже.

Заједно са њима скачу и тројица сниматеља, а за обарање рекорда девојке припрема искусни тренер Небојша Јандрић.

"Лепо је сарађивати са девојкама. Оне слушају и добро напредују. Понекад су превише брбљиве тако да звучи као да их има 88, а не осам", каже тренер Јандрић.

Овим девојкама не недостаје храброст и знање, а оно што је важно јесте да их послужи срећа и лепо време за Светог Илију.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(уторак, 29. јул 2014, 21:23) - Momcilo Minic - Moca [нерегистровани]

cestitka

Samo napred devojke,rekord je vaš.

(субота, 30. јул 2011, 14:28) - aleksandar momcilovic [нерегистровани]

padobranstvo

Samo napred Majo :)