Ноћни живот у Белој Води

Млади људи у Белој Води, селу надомак Крушевца, лети уживају у "Беловодској розети", манифестацији која окупља бројне уметнике, а по завршеку Розете окупљају се на Вајарском платоу и у Амфитеатру крај старе чесмe.

Излазак у кафиће и дискотеке, одлазак на  концерте, биоскопске и позоришне представе, само су неке од могућности за вечерњу забаву младих у граду. Ноћни живот младих у Белој Води, селу надомак Крушевца, сасвим је другачији.

Ако би требало да се бира, у Белу Воду ваља најбоље је доћи почетком јула. И  ове године, 36. пут заредом, у престоници српског клесарства, организована је "Беловодска розета", манифестација која током десетак дана трајања, окупи  бројне уметнике, личности из јавног и културног живота и мештане овог и околних села.

 

Када се Розета заврши, на вајарском платоу и у амфитеатру крај старе чесме састају се млади.

Ненад Живковић каже да се његови вршњаци углавном окупљају у кафићима у Белој Води и у суседним селима.

"Није лоше", каже Дејан Тодосијевић. "Лепо је у односу на друга места у околинуи. Имамо најлепши центар где можемо да се скупљамо."

"Преко недеље неки одлазе у град, неки су овде испред кафане. Ту седимо и причамо. Кафана је центар дешавања, и за старе и за младе", каже Мирослав Стојковић.

Некада је у селу било шест кафана, данас само једна, незаобилазна. У њу се долази на партију шаха, чашицу разговора или нечег другог.

"Кад се каже кафана у Белој Води то треба да се изговори и напише великим словом, јер Бела Вода је расла са тим кафанама, једно без другог не може. Ту нам је одушак после тешког нашег сељачког посла. Увече сиђемо, то нам је центар села", прича Мирослав Живановић. "Сељаци су некад зором ишли у њиву, а сад је ново време дошло, па се из кафане понекад иде и на посао."

У ситне сате када се старијима дан завршава, младима забава тек почиње.

Викендом, када уз кафану проради и кафић, млади остају у селу. Део њихове свакодневице искусиле су и студенткиње зидног сликарства полазнице  беловодске школе мозаика.

Катарина Недељковић, студенткиња Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу каже да је село Бела Вода добро за одмор, али да им недостаје још неко место за излазак.

"У градовима из којих смо дошле већи је избор за изласке, али је лепо доћи на десетак дана у Белу Воду и одморити се", каже Драгослава Милосављевић, студенткиња  Филолошко-уметничког факултета у Крагујевцу.

Иако, као и гошће из града, воле провод, беловодски младићи предност, ипак, дају спорту.

"Недостаје ноћни турнир у малом фудбалу. Има га у сваком другом селу, а код нас га нема. То би привукло посетиоце и обогатило живот младих", каже Дејан Тодосијевић.

А нема ни терена за мале спортове, мада се млади у Белој Води надају да ће га ускоро добити, како би, уз културно-уметничка друштва, добре резултате бележили и спортисти.

број коментара 0 Пошаљи коментар