Припреме за градњу електрана

Канадска компанија "РЕВ" добила дозволу и започела геолошка истраживања за изградњу хидроелектрана Бродарево 1 и 2. Рок за изградњу две електране, које ће годишње производити енергију довољну за град од 60.000 становника, је четири године.

После вишемесечног чекања, канадска компанија "РЕВ" добила је дозволу Министарства животне средине, рударства и просторног планирања, и почела геолошка истраживања за изградњу хидроелектрана Бродарево 1 и 2, који се налазе, и поред извесних противљења, у Просторном плану Србије и недавно усвојеном Просторном плану општине Пријепоље.

Детаљна геолошка истраживања локација за хидроелектране Бродарево 1 и 2, за које "РЕВ" поседује и енергетску дозволу, основ су за израду идејног и главног пројекта будућих брана.

Инжењер-координатор "РЕВ"-а Зоран Малешић рекао је да истраживања дају прецизне податке за пројектанта бране, колики ће бити њени темељи, како ће она бити везана за обале и остале елементе, а исто важи и за проточни канал, тзв. евакуционе огране.

"У време градње брана, Лим мора бити негде скренут, он ће бити скренут кроз тај проточни канал", рекао је Малешић.

Упоредо са одобреним геолошким истраживањима у току је и процена вредности земљишта и објеката који ће бити потопљени изградњом брана, а ради се и студија о утицају на животну средину, иначе, камену спотицања заговорника и противника изградње бране.

Мишљења грађана о изградњи хидроелектрана се разликују. Док се једни прибојавају да ће то негативно утицати на екосистем града, други сматрају да је добро то што ће се упослити нови радници.

Хидроелектране унете у Просторни план Србије, по слову закона, морале су се наћи и у Просторном плану пријепољске општине, усвојеном недавно и на скупштини и подршком неких опозиционих одборника.

Заменик председника општине Пријепоље Добро Лазаревић каже да је препознат значај усвајања Просторног плана за грађане општине Пријепоље, пре свега са становишта стварање могућности за издавање локацијских дозвола.

"Живот у том делу, у последње две године у општини практично је стао, а добро се зна, у условима економске кризе шта значе инвеститори и кад ради грађевинска оператива колико она осталих грана повлачи", рекао је Лазаревић.

Крај геолошких истраживања и добијање локацијске дозволе очекује се крајем године, а радови на обе електране трајаће четири године. Бродарево 1 и 2 годишње ће производити енергију довољну за град од 60.000 становника.

број коментара 0 Пошаљи коментар