"Титан" чува животну средину

Цементара "Титан" у Косјерићу прва је у Србији добила интегрисану дозволу која би, коначно, требало да отклони и све недоумице о утицају цементаре на животну средину и здравље становника у области у којој се налази.

Цементара "Титан" у Косјерићу прва је у Србији добила интегрисану дозволу којом су одређени услови за рад и производњу у складу са највишим стандардима у области животне средине, прописани законима Ребулике Србије и стандардима ЕУ.

Дозволу коју је добила цементара у Косјерићу, чека још 177 предузећа, а сви нови објекти мораће да испуне услове овог документа о заштити животне околине, и то су кључни кораци у овој области у процесу европске интеграције.

"Сви индустријски капацитети утврђеном динамиком морају до 2015. достићи ове стандарде и добити ИППЦ дозволе", нагласио је Оливер Дулић, министар за животну средину, рударство и просторно планирање.

За цементару у Косјерићу, од 2002. године, када је грчки "Титан" постао њен већински власник, пут до ове дозволе значио је улагања од 15 милиона евра у пројекте који доприносе заштити животне средине. Сада су створени услови да се цементара у јавности више не означава као загађивач у ужичком крају.

"Ми смо много више урадили на имплементацији система за заштиту животне средине и уградњи неопходних постројења, него што смо радили на маркетингу тих својих улагања", истакао је Мирослав Глигоријевић, генерални директор "Титан" цементаре Косјерић. "Пустили смо грађане да осете, процене и сами се увере у учинак свега што смо предузели."

Уградњом филтера, елиминисана је емисија прашине, каже Драган Павловић, радник на млину цемента: "Сада више нема прашине, и све се то и у граду осећа, много је боље."

У цементари се непрекидно мере прашина, азотни оксиди, оксиди сумпора, угљен-диоксид, а контролу 14 параметара квалитета ваздуха у Косјерићу очитава и мерна станица у граду, коју је поставила Агенција за заштиту животне средине.

Грађани са којима смо разговарали углавном потврђују да више нема аерозагађења и да је много боље. Неки од њих сматрају да - иако је много учињено - цементара може још да напредује у заштити животне средине.

Иако нико не пориче унапређења у утицају цементаре на квалитет ваздуха, неке дилеме ипак остају.

"Све ово иде ка стварању такве атмосфере да је цеменара постигла све стандарде еколошке заштите и да би сасвим нормално било да крене и замену фосилних енергената обновљивим изворима енергије - добијеним спаљивањем комуналног отпада", каже Радмило Дамјановић из ЕГРИН-а.

И док цементара свој активни приступ побољшању учинка у окружењу види и у замени фосилних горива обновљивим изворима енергије, у Косјерићу о тим будућим пројектима тек очекују анализе које би требало да потврде да је то корак који неће умањити постигнуте резултате у заштити животне средине.

број коментара 0 Пошаљи коментар