Преглед мамографом само за запослене

Стотину радница Штофаре "Параћин" већ две године се налази на плаћеном одсуству, али не примају плату и немају социјално и здравствено осигурање. Због тога не могу да се бесплатно прегледају на мобилном мамографу, јер не постоји тарифа за плаћање прегледа на лицу места.

Иако се већ две године налазе на плаћеном одсуству, раднице Штофаре "Параћин" због неуплаћеног социјалног и здравственог осигурања не могу да се прегледају на мобилном мамографу који је, већ недељама, у Параћину.

Оверена здравствена књижица је услов за бесплатан преглед на мамографу, јер Фонд здравственог осигурања сваки преглед плаћа Институту за онкологију.

Бесплатно је, за жене које раде и примају плату, а оне које не раде не могу никако да се прегледају, јер за покретни мамограф који се сада налази у Параћину, не постоји тарифа за плаћање на лицу места.

"Ми немамо оверене здравствене књижице тако да не можемо да се прегледамо на мамографу. Водимо се да смо на плаћеном одсуству, али нам се не уплаћују доприноси. Тешко нам је за лечење и обичне прехладе", каже Надица Ристић, радница штофаре "Параћин".

Преко стотину радница Штофаре "Параћин" без плата и осигурања су већ две године, иако се формално воде на плаћеном одсуству. То су углавном жене у средњем добу којима су превентивни прегледи неопходни.

"Превентива је најјефтинија, јер лечење кошта неколико стотина пут више. Свака жена у Србији мора да има приступ мамографу", каже Весна Живановић, из невладине организације "Покрет достојанствених" у Параћину.

За раднице Српске фабрике стакла које такође раде без здравственог осигурања, све трошкове прегледа на мамографу платио је њихов синдикат, а општина Параћин спремна је да помогне и радницама Штофаре.

"Ако нам се обрате, општина ће привремено помоћи и радницама Штофаре", каже председник општине Параћин, Саша Пауновић.

Помоћ за преглед на мамографу је драгоцена, али ће остати нерешено свакодневно лечење. Према подацима Фонда за пензијско и инвалидско осигурање у Ћуприји, послодавци у десетак поморавских предузећа, не уплаћују социјално и здравствено осигурање за преко 4.600 радника.

број коментара 0 Пошаљи коментар