Крст на стени висине 200 метара

На врх Солотушке стене у истоименом селу крај Бајине Баште, радници "Електромрежа" Србије су, уз помоћ хеликоптера МУП-а Србије, поставили метални крст висине пет метара. То је био једини начин да крст, дар мештана, стигне на врх 200 метара високе стене.

Хеликоптер МУП-а Србије подигао је метални крст висок пет метара на Солотушку стену у селу Солотуша крај Бајине Баште. Крст су, изнад цркве на стену висине 200 метара, поставили радници "Електромрежа" Србије.

Тешко приступачна стена између старог града Солотника и нове цркве била је прави изазов, али пилоти МУП-а у транспортном хеликоптеру "БЕЛЛ 212" и далеководна екипа  ЕПС-а у Бајиној Башти успели су врло брзо да поставе крст.

Шеф пилота у хеликоптерској јединици МУП-а, Ненад Трнинић каже да можда са земље све изгледа једноставно, али да је из хеликоптера потребна максимална прецизност и пре свега да се води рачуна о безбедности људи што није нимало лако.

"Ово је наш допринос и помоћ народу и то радимо увек кад можемо. Срећни смо када завршимо и све прође без проблема", каже Трнинић који је слично искуство имао и када је постављан крст изнад манастира Раче.

Славко Благојевић, радник далеководне екипе из Бајине Баште потврђује да је ризик био велики, али да су се припремили и због јаког ветра, који ствара хеликоптер, добро везали за стене.

Солотушани су крст поставили на стени, као знак да је у њеном подножју црква.

Радован Стаменић из Солотуше каже да су све што су могли изнели на леђима, али крст никако нису могли, па им је полицијски хеликоптер добро дошао.

Обрад Радовановић је направио метални крст тежак неколико стотина килограма и каже да се ретко виђа да хеликоптер подиже крст те тежине у неприступачном пределу.

Иако су слојеви историје и људског бивствовања у граду Солотнику, што наткриљује село, стари више од хиљаду година, Солотушани цркву нису имали све до пре пет година када су сложно почели градњу храма посвећеног Пресветој Богородици.

Иако су прво хтели да цркву граде у сред села, послушали су савет владике да то буде крај извора животворне воде од кога настаје река Солотуша. Село од нешто мање од 1.000 људи сместило се око реке.

Чувени Тарабићи из суседних Кремана, која су с друге стране Таре, давно су прорекли како ће све кренути на боље, када у селу у складу с именом пронађу и отворе мајдан соли. До тада, Солотушани се, ипак, уздају у себе и сами граде бољу будућност.

број коментара 10 Пошаљи коментар
(недеља, 28. авг 2011, 08:48) - anonymous [нерегистровани]

Za svaku pohvalu

Velike cestitke svima Vama koji ste dali svoj doprinos na postavljanju krsta.Hvala vam.U Srbiji i u okolini ima mnogo "zabrinutih" koji znaju da pisu ekavski i "brinu" se "placanjem" poreza za napredak Srbije.

(субота, 27. авг 2011, 10:47) - anonymous [нерегистровани]

Kakva korist od krsta?

Ako smo hriscani,muslimani,katolici, vjeru moramo nositi u sebi i ziveti po toj veri! Isticanje svoje vjere, je primitivizam! Sta ze zelelei postici podizanjem ovog krsta!? Da ste pravoslavni hriscani? Da su te pare za izradu i prenosenje krsta davane u dobrotvorne svrhe, tada bi pokazali koliki ste hriscani! Da je policija prebacila jednu montaznu kucu, pomoc u hrani,lekovima i odeci, da je prebacila materijal za izgradnju neke skole,stamb obj, bolnice, radnog mesta, tada bi se pokazalo vase hriscanstvo! Ovaj krst je cisti luksuz!!!

(субота, 27. авг 2011, 10:36) - anonymous [нерегистровани]

Krst je znak

da nam je "Bog na pomoci" jer ovo je bacanje para! Slazem se da je ovo religijski fundamentalizam jer Sutra ce muslimani ili katolici napravitiu nesto iz svoje religije, a mi cemo negodovati!

(субота, 27. авг 2011, 10:28) - Petkutin [нерегистровани]

RE na Krst

Pa ti nemoras da gledas prijatelju,Krst nije nikakav fundamentalizam a Srbija je Hriscanska zemlja,to trebas da znas,kamo srece da smo se malo ranije setili krsta,ne bi nam sad oduzimali teritorije i prisvajali nasu svetu Zemlju.U ime Oca i Sina i Svetoga duha-Amin!

(субота, 27. авг 2011, 10:24) - anonymous [нерегистровани]

A ja necu

A ja necu da se moje pare od poreza trose na gej paradu!

(субота, 27. авг 2011, 10:13) - Petkutin [нерегистровани]

Prekrsti se!

"Za krst casni i slobodu zlatnu"

(субота, 27. авг 2011, 09:33) - anonymous [нерегистровани]

Krst

Necu da gledam nikakve simbole religijskog fundamentalizma na svakom koraku.

(субота, 27. авг 2011, 09:09) - anonymous [нерегистровани]

увек

Војска и полиција треба увек да помогну овакве акције од интереса за грађане, било локално или на нивоу републике.

(петак, 26. авг 2011, 14:05) - anonymous [нерегистровани]

odg: slobodno vreme

bas me briga za tvoje misljenje, ono sto je moj deda podizao a tvoj posle rata rusio... eto tebi i takvima u inat dodje vreme za ponovno obnavljanje nasih svetinja i obelezavanje onih koje do sad nisu obelezene. a ti tvoje dozvole trazi za postavljanje satelitske antene i klima uredjaja.

(петак, 26. авг 2011, 13:56) - anonymous [нерегистровани]

slobodno vreme

nadam se da su to radili u svoje slobodno vreme, jer su to javne službe i svi ih plaćamo a ja nisam voljan da plaćam iz svog džepa za religiju ... ako su to meštani platili i ako imaju sve potrebne dozvole i vlasništvo (urbanistički plan, dozvolu javnog isticanja religijskih simbola, izvod iz katastra i sl.) - onda je to do njih.