Изложба слика Бранка Поповића

У зрењанинском Народном музеју отворена изложба слика Бранка Поповића. "За Поповића је Лаза Трифуновић рекао да је први српски сликар који је разумео Сезана", рекао је, отварајући изложбу, директор Телевизије Београд, Никола Мирков.

Изложба слика Бранка Поповића, уметника који је неоправдано био запостављен након Другог светског рата, после којег је проглашен издајником и стрељан заједно са 105 Београђана, отворена је синоћ у Народном музеју у Зрењанину.

Рахабилитација његове уметности почела је 1996. године изложбом у галерији САНУ, а Бранко Поповић је судски рехабилитован 2007. године.

Поповић је значајан као сликар, ликовни критичар и педагог. Стварао је у првој половини 20. века, сликарство студирао у Минхену, а усавршавао у Паризу.

Био је професор историје архитектуре и уметности. Ово је шеста самостална изложба где се представљају радови Бранка Поповића. Прва је била 1924. године у Прагу, а друга 1996. године у Београду.

Одабир радова на изложби у Народном музеју у Зрењанину заснива се на ликовности његових радова и да се покаже да је реч о веома квалитетном сликару импресионисти, који се уклапао у врхунске домете свог времена.

"Изузетно ми је драго да се у Зрењанину може осетити дух правог француског импресионизма. Ова изложба је многима задовољство, али треба и да служи за наук да праве вредности не смемо да заборављамо", каже мр Милан Граховац, кустос Народног музеја у Зрењанину.

Међу онима који су представљали дело Бранка Поповића је и Галерија РТС.

"За Поповића је Лаза Трифуновић рекао да је први српски сликар који је разумео Сезана. Лаза не само да се лепо изражавао, већ је давао и тачне констатације и по томе ће Бранко Поповић остати заувек у историји нашег сликарства", рекао је, отварајући изложбу, директор Телевизије Београд, Никола Мирков.

У Народном музеју у Зрењанину представљено је 40 његових радова, портрета, аутопортрета, актова и пејсажа из фонда београдског Народног музеја и поседа сликареве породице.

Љубитељи уметности у Зрењанину изложбу ће моћи да виде до 25. септембра.

број коментара 0 Пошаљи коментар