Лебане без воде

Две трећине грађана Лебана, већ седам дана нема воду. Ситуација је нешто боља у центру града где воде има, углавном, само ноћу. Локална самоуправа најављује да ће бити принуђена да прогласи ванредно стање.

У Лебану би ускоро могло да буде проглашено ванредно стање, јер више од половине мештана већ недељу дана живи без воде.

Грађани се већ данима сналазе тако што купују воду, доносе са бунара или чекају цистерну. До данас у функцији је била само цистерна Војске Србије.

"Тешко је", кажу грађани, "нити можемо да оперемо нешто, нити да се окупамо, а ово са цистерне довољно је само за пиће".

И ранијих година било је проблема у водоснабдевању, али никада није била овако тешка ситуација. Једини спас је киша, јер река Шуманка из које се Лебане снабдева водом само што није пресушила.

"За нормано функционисање града неопходан је проток воде од 45 до 50 литара у секунди. Ми сада не можемо да захватимо више од десет до 12 литара, па због тога воду пуштамо рестриктивно по реонима, али само у нижим деловима града", каже директор "Водовода" у Лебану, Андрија Кражић.

С обзиром на то да метеоролози за наредни период не најављују кишу ситуација би могла да буде још тежа.

"Кризни штаб је у сталном заседању и највероватније ћемо бити принуђени да прогласимо ванредно стање. Од поднева вртићи су затворени", каже председник Скупштине општине Лебане, Ненад Загорац.

Најтраженија роба у продавницама у Лебану је вода, где се осећа несташица.

Једино трајно решење за овај дугогодишњи проблем је, како кажу надлежни, прикључење водовода у Лебане на регионални водосистем Барје изнад Лесковца, инвестиција вредна два милиона евра, за чију реализацију су потребне најмање три године.

број коментара 0 Пошаљи коментар