Недовољно места за хемодијализу

У шабачкој болници немају довољно простора да поставе апарате за хемодијализу, а број бубрежних болесника у овом крају, сваке године се повећава. Истовремено за ту интервенцију у многим болницама у Србији недостају апарати.

Иако је шабачка болница пре неколико година добила 12 нових апарата за хемодијализу, због недостатка простора они никада нису пуштени у рад. Број бубрежних болесника у овом крају сваке године се повећава, па ово одељење ради у четири смене.

Батановић Далибор из Рибара један је од 105 пацијента који три пута седмично долазе у одељење на хемодијализу. Бубрежни болесник је већ неколико година, а највећи проблем, каже, има са проналажењем лекова.

"Седам година долазим на дијализу, а једини проблем је превоз. Мало нас довезу, касно нас врате, а са особљем немамо никаквих проблема", прича Далибор.

Поред ургентних случајева, последњих година у мачванском крају број пацијената којима је потребна хемодијализа повећао се неколико пута, због чега је ова служба увела и ноћну смену.

"То је прво тешко за саме пацијенте, зато што им се ремети сан, ремети се неки њихов ритам, а с друге стане ова ограниченост ствара неке и техничке проблеме у случају пацијента који се овде са креветима уносе на хемодијализу", каже докторка Светлана Петровић, интерниста.

У две сале тренутно ради 19 апарата, јер могућности за прикључке нових до сада није било.

"Постоји дванаест апарата који се налазе негде у подруму, а које ћемо са болницом покушати да ставимо у погон, обезбеђујући средства у износу од 200.000 евра", каже министар здравља Зоран Станковић.

Обећање из министарства обрадовало је и пацијенте и запослене у тој установи.

"Очекујемо финансијску помоћ Министарства здравља, да обезбедимо нашим пацијентима, квалитетне услове лечења, нови број дијализних места, као и квалитетне услове за рад нашим колегама", каже помоћник директора за менаџмент Опште болнице у Шапцу, Бранко Вујковић.

Планом је предвиђена реконструкција простора у болници који се сада користи као магацин, а завршетак радова очекује се до краја године, после чега ће то одељење имати 30 дијализних места.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 29. авг 2011, 14:56) - Aneta [нерегистровани]

bolnica

Bas tuzna prica,zao mi je pacijenata.
Ovo je klasicna prica gde pacijenti trpe zbog losih direktora i lose organizacije. Imaju aparate a nemaju prostor.