Завршено деминирање код Параћина

Завршено чишћење терена у Параћину и Нишу, од мина заосталих после експлозије у војном складишту 2006. године. Српски и руски деминери пронашли и безбедно деминирали око 2.700 мина.

Српски и руски деминери завршили су чишћење терена на локацијама "Параћин 3" и "Параћин Језеро" од мина заосталих после експлозије у војном складишту, у октобру 2006. године. Свечаном завршетку пројекта присуствовали су министар унутрашњих послова Ивица Дачић и амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Конузин.

"У Србији ратови су завршени, али има много заосталих, неексплодираних убојних средстава од којих су страдали грађани, међу њима и деца", рекао је Дачић, додајући да се преостала убојита средства најчешће проналазе када се обрађују њиве и да ће требати још много времена да се сва уклоне.

Према речима министра, од 2009. године од мина је очишћено 268 хектара у Параћину и Нишу, пронађено је и уништено 2.700 различитих убојитих средстава, од којих на локацијама "Параћин 3" и "Параћин Језеро" - 374 комада.

Дачић је најавио да ће, захваљујући доброј сарадњи са Руском Федерацијом, хуманитарно разминирање терена бити настављено и следеће године у марту, на чишћењу нових 66 хектара у трајању од шест месеци.

Министар је подсетио да изградња Српско-руског центра за хуманитарно разминирање и ванредне ситуације у Нишу треба да буде завршена наредне године и најавио долазак једног противпожарног авиона из Русије, и једног оперативног хеликоптера који ће бити коришћени у ванредним ситуацијама.

Руски амбасадор Конузин је навео да ће у заједничком Центру за ванредне ситуације бити смештена јединица и опрема за брза дејства у случају пожара и поплава.

Чишћење су обавили припадници Сектора МУП-а за ванредне ситуације, српског Центра за разминирање и Министарства за цивилну заштиту, ванредне ситуације и отклањање последица елементарних непогода Руске Федерације, који већ трећу годину чисте терен на Карађорђевом брду код Параћина.

Директор Центра за разминирање Петар Михајловић је подсетио да је у експлозији војног складишта 19. октобра 2006. године у ваздух отишло 1.300 тона експлозивних направа.

број коментара 0 Пошаљи коментар